Ministrul Educației vrea să renunțe la evaluarea națională pentru clasele I-IV!

Ministrul Educației vrea să renunțe la evaluarea națională pentru clasele I-IV!

Ministrul Educației Pavel Năstase a spus la Europa FM că evaluările naționale ar trebui să aibă loc începând cu ciclul gimnazial, deoarece în clasele I-IV copiii sunt mai degrabă „stresați și speriați” de aceste testări. Totuși, ministrul a spus că nu va lua o decizie „de pe-o zi pe alta” cu privire la evaluările naționale din învățământul primar, ci după o analiză. 

„Până la gimnaziu, după părerea mea, n-ar trebui să avem aceste evaluări asupra copiilor. Ei sunt într-o perioadă de dezvoltare a capacităților de gândire. Deci, omul se dezvoltă, și creierul din punct de vedere biologic, până la vârsta asta, se dezvoltă și abia după-aceea, este în măsură să perceapă o evaluare, să vadă niște teste de genul acesta. Trebuie să prelungim, dacă vreți, primii 7 ani de acasă cu această perioadă care înseamnă învățământul primar și să îi dăm baza de gândire. Trebuie procedat în mod gradual, astfel încât el să se obișnuiască, dar nu evaluări de genul celor pe care le dăm acum, care îi stresează și îi sperie pe copii”, a spus Pavel Năstase. 

Chiar și concursurile la care participă copiii din clasele I-IV ar trebui să se desfășoare sub formă de jocuri, a adăugat ministrul. 

Încă din 2013, elevii din clasele I-IV dau două evaluări naționale. Prima în clasa a II-a și a doua la finalul ciclului primar. 

Aceasta nu este singura nemulțumire a ministrului. Pavel Năstase a spus că de mâine va începe revizuirea „totală și sistematică” a manualelor școlare. Această revizuire ar dura circa un an de zile, iar la final manualele ar trebui să fie mai simple. 

sursa:digi24.ro