Minele din Argeş - păzite de hoţii de fier vechi

În urmă cu 30 de ani, industria minieră duduia, la vremea aceea existând zeci de mii de mineri care aduceau la suprafaţă bogăţiile pe care adâncurile subsolului ţării noastre le ascundeau. Astăzi, mineritul a devenit o raritate, iar în toată ţara se mai găsesc doar câteva sute de mineri, şi aceştia în pericol să-şi piardă obiectul muncii.

 

Şi Argeşul era cunoscut pentru industria extractivă, pe teritoriul judeţului nostru funcţionând mai multe mine, care însă, rând pe rând, au fost fie dezafectate, fie închise pentru conservare. După închiderea activităţii minelor, autorităţile s-au lovit de o nouă problemă, şi anume cea a hoţilor de fier vechi, care de multe ori îşi pun viaţa în pericol scotocind prin minele dezafectate după utilajele abandonate.

 

Tocmai pentru a evita acest fenomen, de curând, Conversmin SA, societatea care se ocupă de consevarea minelor, a scos la licitaţie servicii de pază pentru acestea. În judeţul nostru sunt trei obiective ce trebuie păzite, şi anume mina Pescăreasa - valoarea lotului fiind de 165.315 mii lei, Poienari - 211.499 mii lei şi Valea Îndărăt – 113.724 lei. 

 

Sursa: saptamanalul ancheta