Mihail-Nicolae Rachieru: A mizat pe fonduri din sursă externă pentru realizarea unor proiecte de anvergură

Localitățile din jurul Piteştiului pregătesc lucrări masive de infrastructură


Primarul comunei Budeasa, Mihail-Nicolae Rachieru, şi-a propus să „schimbe faţa localităţii”, încă de când a fost învestit în 2016 pe această funcţie. Deşi bugetul comunei nu este unul foarte generos, a profitat din plin de oportunităţile oferite de fondurile externe nerambursabile şi a aplicat la toate programele în care se putea încadra, realizând proiecte în premieră pentru Budeasa. Graţie acestor demersuri, localitatea Budeasa are acum în portofoliu obiective, structuri sau servicii noi, aşa cum este prima grădiniţă cu program prelungit, locuri de joacă pentru copii în zone publice, reţea de internet gratuit în puncte-cheie ale localităţii.

„Cred că mi-am făcut parţial treaba la Budeasa. Nu pot să spun că mi-am atins în totalitate obiectivele, pentru că mai sunt multe de făcut la Budeasa. Bugetul primăriei nu mă ajută foarte mult să pun în aplicare tot ce mi-am propus pentru comunitate, să fac tot ce îmi solicită cetăţenii. Am încercat din răsputeri să le îmbin pe toate, dar mai sunt lucruri importante de făcut, din punctul meu de vedere, pentru ca în câţiva ani comuna Budeasa să fie cu adevărat considerată o comună europeană”, a declarat primarul Nicolae Rachieru, la momentul la care şi-a anunţat o nouă candidatură la funcţia de primar, sub sigla PSD. 


În luna iulie, primarul Mihail-Nicolae Rachieru a depus la Compania Naţională de Investiţii  9 proiecte pentru care sunt şanse să obţină finanţare. O parte dintre acestea fuseseră validate în progrmul FDI, însă din cauza schimbărilor politice de la nivel naţional şi a situaţiei sanitare, nu s-a mers mai departe cu finanţarea. La acestea se mai adaugă şi alte proiecte care sunt pe lista de obiective a următorilor patru ani, după cum urmează:

 

 Infrastructură rutieră


    Modernizare drumuri comunale în comuna Budeasa.
    Modernizare pod pe DC220 în punctul intrare Budeasa Mică, sat Budeasa Mică.
    Modernizare pod pe DC220 în punctul Vădişor, sat Budeasa Mică.
    Reabilitare DC219 (str. Sudeaua) în comuna Budeasa.
    Modernizare drumuri comunale - Aleea Lunci, Aleea Gârla Caloteşti şi Aleea Zoicăneşti.

 


 Servicii şi utilităţi publice


    Extinderea reţelei de canalizare în satele Budeasa Mare, Rogojina, Gălăşeşti, Caloteşti, Valea Mărului.
    Extindere reţea alimentare cu gaze.
    Reabilitare şi extindere sistem de alimentare cu apă şi canalizare în comuna Budeasa.

 


 Unităţi de învăţământ


    Reabilitare, extindere şi dotare Grădiniţa Rogojina
    Reabilitare Grădinița Caloteşti.
    Amenajare locuri de joacă pentru copii în satele: Rogojina, Valea Mărului, Caloteşti.

 


 Registru agricol şi urbanism


    Cadastrarea generală a comunei Budeasa.
    Finalizarea planului urbanistic general al comunei Budeasa.

 

 


 A început construcţia primului centru cultural din comună


Budeasa are un uriaş potenţial turistic, prin prisma peisajelor şi a oportunităţilor de agrement. Cu toate acestea, abia în ultimii 4 ani, odată cu primul mandat al lui Mihail-Nicolae Rachieru, s-a început să se investească în modernizarea localităţii, iar astea nu sunt vorbe mari, ci purul adevăr. În primă fază, s-au făcut investiţii masive în şcoli, prin atragerea de fonduri din surse externe. Au fost reabilitate şi dotate Grădinița Budeasa Mare, Grădiniţa Budeasa Mică, Şcoala Budeasa Mare. S-a construit o grădiniţă cu două grupe în Caloteşti şi s-a înfiinţat prima grădiniţă cu program prelungit. Au fost amenajate primele trei locuri de joacă, în satele Budeasa Mică, Budeasa Mare, Gălăşeşti şi s-a ridicat dispensarul uman, cu cabinet stomatologic, din satul Caloteşti. În această vară, au fost demarate lucrările la primul Centru Cultural din localitate şi cele la Baza Sportivă din satul Gălăşeşti, ambele obiective fiind finanţate prin CNI.