Mihai Coteţ: „Îmi doresc un candidat al opoziției unite la Pitești! Și, da, îmi doresc să fiu eu acela!”

Mihai Coteţ: „Îmi doresc un candidat al unei opoziții unite la Pitești! Și, da, îmi doresc să fiu eu acela”

În această perioadă, PNL Argeş se află în plin proces pentru stabilirea candidatului la Primăria Piteşti. Printre cei patru care şi-au anunţat intenţia de a candida se află şi omul de afaceri Mihai Coteţ, vicepreședinte în biroul interimar de conducere al PNL Pitești. Despre Mihai Coteţ se ştie că este acţionar în mai multe firme, ce totalizează peste 100 de angajaţi, domnia sa fiind deţinătorul francizei Germanos în Argeş. Ce l-a determinat să se înscrie în această luptă, dar şi multe altele aflăm în continuare.

Cine este Mihai Coteţ?

- Încep prin a spune că sunt piteștean get-beget. Dacă aș reprezenta și tipologia politicianului get-beget, ipocrit și superficial, probabil aș flutura acest lucru ca pe un mare atu în intenția mea de a candida la Primăria Pitești. Și totuși, mergând în profunzimea lucrurilor, apartenența la un anumit loc te face să îl privești, în primul rând, cu ochii sufletului și să-ți pese de destinul acestuia. Firește, totul trebuie dublat de buna intenție, de viziune și de eforturile unei echipe de profesioniști. În politică am intrat de aproximativ o jumătate de an din aceeași pornire pe care, probabil, mulți dintre dumneavoastră ați simțit-o, fie că i-ați dat sau nu curs: sentimentul că așa nu se mai poate, că sunt complice dacă stau deoparte, dacă nu iau atitudine, dacă nu mă implic. Din păcate, politicul influențează bună parte din viața noastră. Dacă cei care sunt de ani buni în politică și își predau ștafeta de la un mandat la altul nu au reușit să schimbe nimic, cu excepția declarației de avere din ce în ce mai consistente, atunci singura soluție este ca în acest sistem ce scârțâie din toate încheieturile să intre tot mai mulți oameni noi. Oameni noi, dar pregătiți, care pot să aducă plus valoare.

Când îți duci copilul la spital și te întorci cu el și mai bolnav… înseamnă politică

Ce v-a determinat să intraţi în politică?

- Faptul că am o afacere prosperă, faptul că am o familie de care sunt mândru, faptul că am o viață tihnită ar putea să pară suficient, dar nu este! Am văzut cum orașul copilăriei mele, în care îmi făceam cazemate prin Pădurea Trivale cu liota de camarazi de joacă, devine de la an la an tot mai gri, tot mai sărac. L-am văzut acoperit de betoane și dezbrăcat de verdeață… Minunatele case scăpate de tăvălugul comuniștilor se prăbușesc, una după alta, sub nepăsarea și corupția pesediștilor… Economic am involuat, infrastructura este depășită sau nu face față cerințelor actuale, investițiile tind spre zero, fondurile europene sunt o pasăre rară, din punct de vedere cultural încă mai avem reminiscențe de „Cântarea României”, pentru timp liber de calitate fugim în alte orașe și lista ar putea continua… Când asiști la toate acestea, nu are cum să nu te doară. Când îți duci copilul la Spitalul de Pediatrie și te întorci cu el și mai bolnav… înseamnă politică. Nu găsești un loc la creșă pentru cel mic, pentru că… politică. Blocurile sunt străjuite de munți de gunoaie, pentru că… politicieni. S-a ajuns într-un punct în care suntem afectați de politică în absolut toate aspectele vieții noastre. Și, atunci, cum să mai stai deoparte?! Chiar și voi, oamenii din presă, ați lăsat o meserie care te poate contamina pentru o viață și v-ați spus: până aici!

De ce doriţi să candidaţi pentru Primăria Piteşti?

- Pentru că aici vreau să trăiesc cu familia mea. Pentru că târgușorul acesta, sluțit timp de 30 de ani de minți strâmbe, încă mai are un viitor. Pentru că știu fiecare colț al lui și știu unde mi-aș dori să se afle peste 5, 10, 20, 50 de ani… Pentru că roata nu trebuie inventată, ci e nevoie doar de bună-credință și o echipă performantă pentru a pune în aplicare rețetele de succes ale celorlalte administrații din România. Pentru că un om care a lucrat atâta timp în economia reală va ști să administreze cu grijă un buget, cu atât mai mult, cu cât e vorba de banii cetățenilor. Pentru că vreau și pentru că nu îmi este indiferent.

De ce aţi ales Partidul Naţional Liberal?

- Recunosc, aici am fost sentimental. Există o tradiție liberală în familia mea. Bunicul meu a fost liberal, persecutat de comuniști… Am trăit cu exemplul Brătienilor, datorită lor m-am îndrăgostit și de istorie. Apoi, dincolo de partidele care apar și dispar, PNL este un partid cu tradiție, un partid care merită revitalizat și turat la o viteză care să-l facă din nou să performeze. Colegii mei mai vechi de partid poate mă văd ceva mai impetuos, căci sunt un om de acțiune. În afaceri, dacă stai, dacă nu acționezi, ești mâncat. Puțină acțiune mi-aș dori să imprim și eu în acest partid, plus sentimentul acela de echipă și dragul și dorința de a face împreună lucruri bune pentru comunitate.

Falimentul administrației PSD e vizibil până și de pe Lună

Ce obiective aveţi pentru Piteşti?

- Cu ce să încep? Sunt atât de multe de făcut și atât de puține fonduri, grație onor administrației locale și județene! De aceea, aș începe cu acele proiecte generatoare de bani la bugetul local, pentru că e inacceptabil să stai mereu cu mâna întinsă la centru, dependent de decidenții momentului. Pentru asta, din start, aș pune bazele unei echipe de oameni la fel de entuziaști ca mine și foarte bine pregătiți, cu care să elaborez și să implementez proiecte. Aș începe, spre exemplu, cu realizarea acelui parc industrial pe care PSD îl pune pe pliantele electorale de la un mandat la altul, pentru că asta înseamnă impozite la bugetul local, înseamnă locuri de muncă, înseamnă dezvoltare și bunăstare. Dacă ai bani la buget, ai bani și pentru a asigura acele chestiuni ce țin de abc-ul civilizației, la care suntem restanți. De aceea aș face din atragerea de fonduri europene principala prioritate. Orașul este în continuă expansiune, iar noi nu suntem în stare, de atâția ani, să oferim condiții civilizate în cartierele nou-formate. Realizarea unei parcări subterane sau supraterane e mai dificilă decât conceperea unei rachete hipersonice. Suntem municipiu reședință de județ și nu avem nici măcar un spital de pe raza lui, în gestiune. Consiliul Județean Argeș a avut grijă ca prin „performantul” management să gonească mai toți pacienții la spitalele din Capitală. Familiile nu se simt nici ele confortabil într-un oraș în care nu există un sistem de after-school bine pus la punct și nici un transport adecvat pentru copii. Nu există un proiect durabil de dezvoltare a orașului pe mai mulți ani, iar dacă există, atunci au uitat de el până și cei care l-au conceput. Gestionarea deșeurilor lasă de dorit. Pe străzi dăm dintr-o gaură de canal într-alta... Tinerii se plictisesc în orașul acesta în care alternativele sunt extrem de limitate. Sunt atât de multe restanțe, încât, în momentul în care voi fi desemnat oficial candidat al PNL (dacă voi primi încrederea colegilor), voi avea nevoie de cel puțin o lună doar pentru a inventaria în amănunt toate problemele și a le prioritiza.

De ce ar vota piteştenii Mihai Coteţ?

- În mod evident, la anul, se va da masiv un vot „Împotrivă”. Falimentul și ticăloșia administrației PSD sunt vizibile până și de pe Lună. Ca atare, piteștenii se vor orienta către alternativele oferite de opoziție. Eu îmi doresc un candidat al unei opoziții unite, pentru că șansele de câștig ar fi infinit mai mari. Și, da, îmi doresc să fiu eu acela. Un vot „pentru” ar veni din zona mediului de afaceri, din zona celor care mă cunosc, deloc puțini, din zona celor pe care voi reuși să-i conving de bunele mele intenții și de validitatea proiectului cu care voi veni în fața lor și, nu în ultimul rând, din zona celor care au constatat cum arată orașele cu administrație liberală. În definitiv, de ce ar gira piteștenii un om deja compromis de caracatița PSD, un om care a fost complice în mod direct și a beneficiat de pe urma complicității, și nu pe cineva care a demonstrat deja că poate trăi și performa pe propriile picioare?