Mihai Coteț: „Mi-au cerut să candidez din postura de independent, ca să aibă cu cine vota!”

Despre alternativa unui pesedist din partea PNL la Primăria Pitești se discuta încă dinainte de a izbucni pandemia de coronavirus. Odată cu relaxarea și apropierea alegerilor, discuțiile din spațiul public au fost reluate. Presa a vorbit despre întâlniri la centru și la județ între Sorin Apostoliceanu și membrii de vârf ai PNL, ironizându-i în paralel pe cei care au fost implicați în cursa internă a partidului. Acuzat la pachet cu ceilalți candidați de lipsă de reacție, Mihai Coteț, vicepreședinte al PNL Pitești, susține că nu poți ieși foarte vocal doar pe o ipoteză de lucru ce ține de bucătăria internă a unui partid. Pe de altă parte, a acceptat să facă o serie de precizări de principiu, concluzionând că varianta în care PNL ar veni cu un candidat PSD la Primăria Pitești ar putea fi extrem de păguboasă și pe termen scurt, și pe termen lung. 

 


 „Sondajul m-a creditat cu aproape 20% din intențiile de vot”

 


 De ce tăceți, domnule Mihai Coteț, se întreabă unii jurnaliști?


- Ciudat, mie mi s-a părut că sunt destul de vocal. Este drept că prefer faptele, chiar dacă bună parte dintre acțiunile mele nu au fost vizibile marelui public. Faptele bune sunt pentru oameni, nu pentru publicitate, iar atunci când vorbim despre ele, o facem pentru puterea exemplului pe care încercăm s-o insuflăm și celorlalți. 

 


  Ca să intrăm direct în subiect, cred că mulți se așteptau să aveți o poziție pe subiectul „Sorin Apostoliceanu, potențial candidat al PNL la Primăria Pitești”... 


- Situația este ingrată, trebuie să recunosc. Nu am cum să vorbesc despre ceva ce nu a fost oficializat, statuat în partid și nici nu sunt genul de om care, imediat ce lucrurile nu merg în direcția dorită, iese cu atacuri la adresa partidului sau a colegilor. Pe de altă parte, ar fi ridicol să fac abstracție de acest subiect, mai ales că a monopolizat agenda publică și generează discuții și puncte de vedere care pe noi, candidații în cursa internă, ne afectează în mod direct. Vorbim, pe de o parte, de bucătăria internă a unui partid și de demersuri legitime de a găsi cea mai bună variantă. Pe de altă parte, la mijloc, se află interesul public și o dezbatere de principii care necesită puncte de vedere. Între cele două puncte de referință nu trebuie să uităm însă că oamenii au așteptări, oamenii vor să aibă în sfârșit o alternativă, nu doar situații de compromis. Și eu m-am săturat să aleg răul cel mai mic, iar acesta este unul dintre motivele care m-au determinat să fac un pas în față. 

 

 Se acreditează ideea potrivit căreia PNL nu are cu cine, iar acest lucru ar fi fost validat de către sondajul intern realizat de către partid. Are sau nu PNL cu cine ieși în față?


- Aș putea fi acuzat de subiectivism ținând cont că întrebarea mă vizează în mod direct, însă acel sondaj m-a creditat cu aproape 20% din intențiile de vot. Eu nu cred că nu se poate construi o strategie deșteaptă și închega o echipă în jurul unui astfel de candidat, mai ales în contextul în care voturile se vor risipi în multe direcții.

 

 Și se vor risipi, pentru că?...


- Pentru că… orgolii! Pentru că fiecare dintre partidele din zona de dreapta a mers pe premisa… ba al meu e mai frumos și mai deștept, chiar dacă măsurătorile sondajelor spuneau altceva. 

 

 

 „Pe acești oameni, sătui de compromisuri în numele... binelui public, nu poți să-i convingi, tu, PNL, ieșind în față cu un pesedist”

 

 Hai să vorbim despre cei care v-ar fi putut fi principali aliați în această potențială alianță de dreapta – USR-PLUS!


- USR-PLUS nu a livrat până acum un candidat, scandalurile sunt de notorietate. Din partea USR și-a anunțat intenția de candidatură, într-o competiție internă a alianței, așa cum și noi ne-am aflat într-o competiție internă, deputatul Ionuț Moșteanu. S-au purtat discuții cu acesta. Din păcate, nu s-a ajuns la niciun consens până la acest moment pentru că se pleacă din start de la o condiționare: USR să dea candidatul la Primăria Pitești, în ciuda cifrelor pe care le arată sondajele și măsurătorile sociologice. Or, în acest caz, vorbim, pur și simplu, de orgolii și tocmai acest lucru mă frustrează cel mai tare: faptul că orașul Pitești ar putea avea șansa unei administrații de dreapta pentru prima oară de la Revoluție, dar e foarte posibil să rateze această oportunitate, pentru că niște oameni se împiedică în lucruri mărunte, pe ultima sută de metri.

 

 Sorin Apostoliceanu vine în spate cu un capital propriu de imagine și cu un electorat pe care și l-a cultivat și întreținut în medii online, prin prisma jobului de la primărie… 


- Fiecare dintre noi ne putem crede primari în bula noastră. Coborând în stradă, realitatea este cu totul alta. Realitatea este că în Pitești sunt destui cei care cochetează cu social-democrația atât din convingere, cât și prin prisma nesfârșitelor legături de interese, bine cimentate de-a lungul timpului. În numele acestui instinct de conservare se va da o luptă pe viață și pe moarte. Realitatea este că cea mai mare parte a cetățenilor este indecisă, dovadă și cifrele care arată procente mari de absenteism la alegerile anterioare. Pe acești oameni, sătui de compromisuri în numele... binelui public, nu poți să-i convingi, tu, PNL, ieșind în față cu un pesedist. Aici nu vorbim de Apostoliceanu ca persoană, vorbim de un principiu. Îi respect pe cei care au găsit în domnul Apostoliceanu o alternativă, însă varianta în care candidează din partea PNL vulnerabilizează inutil ambele părți.

 

 Și cu toate acestea, matematica îndeamnă partidul dumneavoastră să se aplece cu mare atenție și considerare asupra acestei variante...


- Matematicile înalte spun că 1+1 n-ar face 2. Nici în politică nu cred că este așa, cu atât mai mult, cu cât ecuațiile sunt cu foarte multe necunoscute. Putem, însă, anticipa și face presupuneri pe datele pe care le avem, iar acestea ne spun că dacă fiecare partid va veni cu candidatul propriu, votul se va fărâmița și aproape orice finalitate ar fi posibilă, chiar și una aparent imposibilă. Un PNL cu un candidat din partea PSD nu este egal cu un PNL cu un candidat PNL sau de dreapta! Un Apostoliceanu independent nu este egal cu un Apostoliceanu fără PSD în spate. În matematică mai există și operația de scădere și, cu siguranță, vom scădea o dată electoratul PNL care va penaliza la urnă o astfel de alternativă, indiferent cum va fi ea împachetată și livrată, și apoi vom scădea și potențialul electorat, pentru că ne vom confrunta cu o campanie anti-PNL fără precedent din partea adversarilor politici. Presupunând că am judeca pragmatic până la capăt, ca un contabil pe care îl interesează doar cifrele: adunând și scăzând, mie chiar nu îmi dă un rezultat pentru care ai risca un astfel de compromis, fie el rezonabil sau nu. Nu vreau însă să dau mai multă amploare unui subiect care este doar o variantă de lucru. Dacă am răspuns întrebărilor dumneavoastră, am făcut-o din respect și datorie față de cei care m-au cunoscut în toată această perioadă și de la care am simțit această așteptare. Altfel, punctele de vedere mi le voi susține până la capăt în interiorul partidului.

 

 

 

„Nu văd decât o singură alternativă câștigătoare pentru piteșteni, dar pentru asta USR-PLUS trebuie să renunțe la orgolii”

 


 Apropo de partid, care mai este atmosfera de acolo? S-a pregătit un comitet de primire pentru... viitorul primar?


- V-aș minți să vă spun că lumea este fericită. Nu vă ascund că au fost colegi care mi-au cerut să candidez din postura de independent, ca să aibă cu cine vota. Lumea este foarte derutată nu doar pentru că o astfel de alternativă ar fi extrem de greu de gestionat, ci și pentru că, atâta timp, mulți dintre membri au fost acuzați sau suspicionați de blaturi cu PSD. Să vii acum cu un pesedist în frunte... e o ironie amară.

 
 În concluzie...


- În concluzie, nu văd decât o singură alternativă câștigătoare pentru piteșteni, dar pentru asta USR-PLUS trebuie să renunțe la orgolii. O alianță de dreapta ar putea câștiga pentru prima oară Primăria Pitești. Personal, doar în alternativa aceasta găsesc, la acest moment, certitudini de câștig. Altfel... un PNL cu candidat propriu va avea nevoie mai mult ca oricând de echipa din spate și multă implicare. Pe fondul fărâmițării voturilor, cu siguranță că șansa sa, la fel ca și a altora, se va juca la o diferență mică de buletine de vot. Cât despre un PNL cu PSD în frunte... eu abia aici găsesc infinit mai multe riscuri, dincolo de moralitatea opțiunii. Dar, poate că sunt eu subiectiv. Vin din afara politicii, din mediul de business, unul guvernat de norme mult mai clare și de unde ești exclus dacă joci altfel decât principial. Poate că vechii liberali, trecuți prin mai multe bătălii electorale, au introdus în calculele lor coordonate care mie, ca nou-sosit în politică, îmi scapă. Am însă pulsul străzii, al oamenilor cu care interacționez și cred că instinctul unui om politic nu poate fi exersat decât alături de cei pe care îi reprezi