Mihai Coteț: ,,Ce ar trebui să învețe Piteștiul din experiența Covid-19?”

Piteștiul a fost prins pe picior greșit și de data aceasta. Greșelile din trecut, lucrurile nerezolvate la timp, au făcut ca administrația locală să fie mai degrabă neputincioasă în fața multor probleme apărute. 

,,Orice experiență prin care trecem ar trebui să vină la pachet cu o serie de învățături. Concluziile care se decantează în situații dificile sunt și mai evidente, iar găsirea de soluții, și mai stringentă. M-am întrebat în multe rânduri, zilele acestea, cum ar fi fost dacă Piteștiul nu ar fi avut bugetul privat de atâtea găuri negre, rostogolite de la un mandat la altul. Administratorii ar fi fost mult mai receptivi la nevoile comunității, cu siguranță, și ar fi rezolvat mult mai multe probleme generate de această pandemie.” spune liberalul Mihai Coteț. 

În urma unei sumare contabilități, a reieșit că Piteștiul a rămas în urmă la multe capitole esențiale pentru viața unui oraș, dar mai ales pentru sănătatea fizică și psihică a cetățenilor lui.

1.Un municipiu reședință de județ care a dezertat la capitolul ,,sănătate”

,,Piteștiul, deși este municipiu reședință de județ, nu are niciun spital în subordine. Investiția în sănătatea propriilor cetățeni ar fi trebuit să fie prioritară. Consiliul Județean Argeș are în administrare mai multe spitale, are propriile priorități și, din păcate, priceperi modeste în a le administra. Să nu te preocupe, ca administrație locală, timp de atâția ani, calitatea serviciilor medicale, starea saloanelor în care ne internăm noi și copiii noștri, dotările și condițiile în care lucrează medicii, este un lucru grav, un lucru care sper să se schimbe în următorii ani.” 

2.Subvențiile căpușează în continuare bugetul local

,,I-am tot auzit pe administratorii acestui oraș, în ședințele de Consiliu Local organizate în perioada pandemiei, văitându-se de lipsa banilor, de povara subvențiilor la termoficare și transportul local, care atârnă ca un bolovan de bugetul instituției. Ne plângem de aceste subvenții de ani buni. Au fost oferite soluții de redresare în numeroase rânduri. Așa se face că situația aceasta de criză ne-a prins cu totul descoperiți. De aceea s-a spus, spre exemplu, un NU hotărât implementării unor programe educative integrate la nivelul școlilor piteștene, atât de necesare copiilor care nu mai pot merge la școală în această perioadă, dar și părinților. Alte orașe au implementat demult astfel de programe, în colaborare cu marile companii de telefonie, iar acum beneficiază de ceea ce și-au așternut din vreme.” 

3.Lipsă de inițiativă și empatie

,,În toată această perioadă, am văzut infinit mai multă inițiativă dinspre zona privată, a ONG-urilor și a societății civile. Administrația locală ar fi trebuit să funcționeze ca un catalizator și generator de soluții și inițiative pentru comunitatea pe care o reprezintă. Administrația locală ar fi trebuit să aibă deja formate conexiuni care să le asigure feed-back-ul dinspre populație, pentru a interveni la timp în sprijinul celor care au nevoie.” 

4.Sprijin infim pentru agenții economici 

,,Administrația locală are la îndemână instrumente importante pe care le poate folosi în sprijinul agenților economici extrem de afectați în această perioadă. Poate, spre exemplu, să nu mai împovăreze cu chirii și redevențe firmele care au fost închise și care nu au obținut niciun profit. Poate să sisteze, pe perioada nefuncționării, plata serviciilor de salubritate. Mai mult, poate să ofere, cu titlu gratuit, măcar pentru câteva luni, spațiu public pentru amplasarea de terase, acolo unde se pretează acest lucru. Sunt lucruri pe care o administrație locală solidară și responsabilă ar trebui să le facă.” 

5.Există și o veste (aproape) bună!

,,La un moment dat, anul acesta, sau cel viitor, sau peste doi ani, Piteștiul va avea câteva rasteluri cu biciclete, amenajate în zona parcurilor. Preocuparea pentru ,,verde” este evidentă. Urmează să se facă și câțiva kilometri de piste. E drept, pe undeva pe malul Argeșului. Automobilele se vor înmulți, la serviciu nu ne vom putea deplasa cu bicicleta din lipsa traseelor (nici pietonii nu beneficiază de luxul trotuarelor în tot orașul!), dar... în hârtii și comunicate vom fi foarte verzi! Noroc cu pandemia aceasta, care a mai redus poluarea ce tocmai ne ridicase în Top 10 cele mai poluate orașe din țară!” , a încheiat liberalul Mihai Coteț.