Metoda „loverboy” – trucul care a făcut cele mai multe victime ale prostituției în Argeș

Potrivit datelor Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, România este în continuare în topul negativ al țărilor lumii în ceea ce privește numărul de victime ale traficului de persoane. Conform statisticilor, majoritatea fetelor sunt racolate prin metoda loverboy, cunoscută și aplicată şi pe plan județean, din păcate, cu o mare rată de succes.

Prostituată din... dragoste

Zeci de argeșence au picat în plasa întinsă de traficanți, ajungând să se prostitueze din dragoste pentru iubiţii lor. Ofițerii de la Combaterea Crimei Organizate, care au reușit capturarea și destructuarea unor adevărate reţele de racolare a tinerelor din Argeș, vorbesc despre o strategie complexă și bine pusă la punct. Perfidă, este adevărat, dar care a dat roadele scontate de traficanți.

Folosesc cu abilitate atașamentul emoțional al tinerelor pentru a le putea obliga ulterior să se prostitueze. „Loverboy” este o metodă prin care victima este manipulată de proaspătul partener prin tot felul de momeli: ieșiri la restaurante, la piscină, cadouri neașteptate, astfel încât fata ajunge să creadă că fără el nimic nu se poate. De cele mai multe ori, victimele rămân îndrăgostite de agresori chiar şi după ce aceştia le supun la tratamente de-a dreptul inumane, iar remedierea stării lor emoţionale se poate face numai cu ajutorul specialiștilor. Vindecarea fără ajutor este aproape imposibilă. Sigur că rețeta este mult mai ușor de aplicat cu fete tinere fără experiență, needucate și care provin din medii dezorganizate sau din familii sărace. Lipsa comunicării cu părinții, dorința de a urca cât mai repede din punct de vedere material și social le fac să devină  ținte sigure pentru experimentații traficanți. 

Poveștile lor nu sunt cu mult diferite de la un caz la altul. Stau la țară (rar locuiesc în mediul urban) și fac liceul la oraș. Tatăl este, de cele mai multe ori, unul agresiv, care îşi snopeşte ori de câte ori are ocazia fiica, dar şi nevasta, și mare  consumator de băuturi alcoolice. Fata se împrietenește cu un băiat și vede el în salvarea de a ieși din acest mediu abuziv. Sigur, există și excepții, când tinere mai experimentate se căsătoresc pentru siguranță cu propriul traficant. Dacă afacerea dă roade, fac împreună și un copil, pentru ca să fie mai greu de probat în instanță intenția de trafic. Așa, „afacerea” rămâne în familie.

Mii de euro în operații estetice

Uneori, fetele prinse în mrejele amorezilor proxeneţi se lasă mai greu convinse să presteze relaţii sexuale pe bani, în astfel de cazuri partenerii lor apelând la metode mai violente de convingere. Sigur că nu întotdeauna s-a ajuns la astfel de tratamente, pentru că de multe ori fetele se supuneau destul de repede. Preocupați de aspectul fizic al fetelor - bineînţeles nu din dragoste, ci pentru a-şi optimiza profiturile - , proxeneții argeșeni investeau mii de euro în operații estetice pentru tinerele exploatate. Dinți fațetați, silicoane scumpe, extensii la saloane de lux, injecții cu botox sau colagen, inele pentru stomac. Totul pentru un strandard cât mai ridicat şi, evident, un preţ mai mare pentru serviciile prestate. Aproape niciodată nu își treceau bunurile pe numele lor, însă beneficiau de limuzine ultimul răcnet, vacanțe de lux, petreceri extravagante. În rest, traficanții își omorau timpul prin sălile de forță, la pariuri sportive ori pe marginea piscinelor savurând șampanie rece. 

Proxeneţii din Curtea de Argeș - 1.000.000 de euro din exploatarea a 40 de tinere

Începând cu 2017, procurorii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au coordonat mai multe acțiuni pentru destructurarea unor grupări care acționau pe raza județului nostru şi care aplicau cu succes metoda loverboy. Dintr-un foc, oamenii legii aveau să aducă în fața instanței 25 de proxeneți, în vara aceluiaşi an. Rețeaua de proxeneți din Curtea de Argeș acționa din 2013. Nu mai puțin de 40 de tinere fuseseră exploatate în cadrul acestei grupări, iar traficanții încasaseră de pe urma lor 1.000.000 de euro.
 
Gruparea lui Vader de la Pitești – profituri de 5 milioane de euro

Tot în vara anului 2017, procurorii DIICOT și ofițerii BCCOA au făcut ravagii și în rândul proxeneților din Pitești. 52 de persoane au fost atunci audiate și nu mai puțin de 71 de percheziții efectuate. Suspecţii aveau „iubitele” la produs în Elveția, Belgia, Germania, Cehia, Spania, Marea Britanie. Gruparea luase ființă în Pitești în 2011 și era condusă de Vader - supranumit „Nașul” în lumea traficanților piteșteni.  Coordona cu succes rețeaua căreia îi pusese bazele chiar la Pitești folosind împreună cu acoliții săi aceeași metodă deja celebră. 

Ancheta autorităților avea să scoată la iveală cazul unei profesoare de franceză care fusese plasată într-un club din Zurich, chiar de către soțul ei, unul dintre proxeneți. Un caz extrem de complex care a durat aproximativ un an și care fusese instrumentat de procurorii DIICOT atât în țară, cât și în străinătate. Anchetatorii au probat activitarea infracțională a grupării lui Vader cu documente din care reieșea faptul că rețeaua de la Pitești obținuse venituri de până la 5.000.000 de euro. Aici ancheta avea să scoată la iveală și apariția în această grupare a fostului fotbalist Iulian Dîrnea, cunoscut pentru relațiile sale cu asistente TV precum Mădălina Pamfile, Andreea Tonciu sau Roxana Vancea.

Proxeneții de la Câmpulung - doborâţi în toamna lui 2016

Loviturile de la Piteşti şi Curtea de Argeş vin după cea dată de procurorii DIICOT în toamna anului 2016 la Câmpulung, un fel de capitală a prostituţiei şi proxenetismului din România. Printre suspecți figurau și afaceriști, oameni care dețineau baruri și pensiuni în oraș, ceea ce a reprezentat un adevărat șoc pentru muscelenii martori la descinderile efectuate cu 150 de polițiști și mascați. Bilanţul? 80 de tinere exploatate în cadrul grupării și 23 de suspecți băgați după gratii, prejudiciul calculat la 3 milioane de euro, sechestre asigurătorii pe vile, mașini de lux și bani găsiți la percheziții. 

Învățați să spele banii proveniți din traficul de persoane

Cu avocați abili în fentarea legislaţiei, cei mai mulți dintre traficanții duși în fața magistraților au scăpat cu pedepse cu suspendare. Unii au rămas fără limuzine, ceasuri de lux sau alte bunuri, alții au preferat să încheie acorduri de recunoaștere a vinovăției și să achite din prejudiciu. Ulterior, au ales să stea cuminți o perioadă pentru a li se pierde urma. Majoritatea traficanților de persoane din Argeș erau învățați să spele banii proveniți de pe urma tinerelor prostite. Investeau în apartamente, cumpărau mașini second-hand pe care ulterior le revindeau, alții investeau în terenuri și case. Ba chiar unii dintre ei se ocupau în țară să înmulțească banii din prostituție prin mici afaceri deschise tot cu ajutorul fetelor. 

Oamenii legii nu-i scapă din ochi

Cele trei mari acțiuni demarate în Argeș în 2016 și 2017, adevărate lovituri pe piața prostituției, nu au rămas fără continuitate. Și în 2018, și din nou în 2019, proxeneţii argeşeni au primit noi lovituri. De această dată, cei care le-au stricat ploile au fost procurorii de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș. În primăvara acestui an,  oamenii legii duceau la audieri 30 de persoane bănuite de infracțiuni de proxenetism și spălare de bani. 21 de victime tura asta, prostite prin aceeași metodă cu vârste cuprinse între 19 și 41 de ani. Băieți de băieți, care ascundeau banii proveniți ilicit prin metoda deja învățată. Ceea ce a ieșit în evidență în această operațiune a fost faptul că printre cei chemați la audieri se număra și un agent de poliție de la Secția 1 din Pitești, aflat pe lista suspecţilor.

Deşi „loverboy” este o metodă celebră prin care traficanții încearcă să acopere prostituția, tot mai multe fete cad în această capcană. „Te duce la restaurant, apoi te roagă să faci sex pentru bani” - este de cele mai ori finalul unui vis. Acel vis în care fetele ca ea îl idealizează pe bărbatul ca el.  Vor o familie, vor o viață mai bună, își doresc mai mult, dar ajung direct pe stradă. Din naivitate, lipsă de educaţie, sărăcie, lipsă de experienţă.

 

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta