Meteorologii se aşteaptă la tornade şi alte fenomene extreme în 2020

Avem o iarnă caldă, cu puţine precipitaţii, aşa cum nu am mai avut în ultimii 19 ani. Asta rezultă din măsurătorile specialiştilor care spun că tendinţa se va menţine şi în perioada următoare. Totul ar fi rezultatul încălzirii globale, iar asta pentru România înseamnă secetă pe de o parte, dar şi fenomene extreme. Dacă până anul trecut apariţia tornadelor era un fenomen rar, de vara aceasta le-am putea vedea tot mai des. Printre cei mai afectaţi de schimbările climatice sunt agricultorii care deja sunt pesimişti cu privire la recolta din acest an.

CITEȘTE ȘI ... Bărbat reținut! A violat o femeie


Pământul e tare ca piatra. Din sol lipsesc şi 200-300 de litri pe metrul pătrat.  Meteorologii se pregătesc să anunţe cel mai secetos ianuarie din istorie. De patru luni, ne confruntăm cu acest fenomen. 
Bogdan Mândrescu, agricultor: Nu putem pregăti terenul corespunzător, nu putem face un pagerment corect prin urmare vor fi pierderi, dacă nu vor fi precipitaţii în viitorul apropiat. Fermierii sunt cei mai afectaţi de schimbările climatice pentru că din păcate nu au o susţinere


Încălzirea globală a schimbat fiecare anotimp. Nu doar seceta ne afectează. Încălzirea vremii aduce cu ea şi fenomene extreme.

CITEȘTE ȘI ... Tir cu mașini- căzut în râul Olt! Un argeșean de 27 de ani...


Judeţul Călăraşi, primăvara lui 2019. O tornadă a fost surprinsă aproape de Autostrada Soarelui. Un fenomen care va fi tot mai prezent şi în alte zone din ţară, începând din acest an, spun experţii. 

Ne uităm la 2019, cel mai călduros an din ultimii 120. Nu e de mirare astfel că am avut o creştere semnificativă nu doar a fenomenelor extreme ci şi a intensităţii lor. Şi ne uităm la cifre, spre exemplu, atunci când vorbim de avertizările primite de ANM.

În trei ani au fost, în medie, 4.200 de astfel de avertizări. 4.774 doar anul trecut. Cele mai semnificative: avertizările de tip nowcasting de cod roşu: 79 la număr în doar patru luni. 
Elena Mateescu, director ANM: Acele fenomene convective de vară, când vorbim de instabilitate atmosferică accentuată, precipitaţii abiundente pe secvenţe scurte de timp, furtuni şi căderi de grindină, o să fie elementele specifice pentru perioada 2021-2050 şi în fiecare an începând de acum încolo
Costel Alexe, ministrul Mediului: Aceste date arată o realitate greu de ignorat şi de aceea este momentul în care trebuie să aplicăm fără întârziere măsuri care să fie sustenabile 

Măsuri despre care guvernanţii ştiu doar să vorbească. România are nevoie ca de aer de sisteme de irigaţie, de acţiuni ample de împădurire şi de măsuri prin care să reducem poluarea şi să învăţăm să reciclăm. 

 

Sursa: observator.tv