METEO! Vreme de vară până în octombrie! Căldură, dar și fenomene extreme


Deși duminică a fost prima zi de toamnă, practic vara se termină doar în calendar. Meteorologii anunță vreme extrem de călduroasă în următoarele 4 săptămâni. Totuși, vom avea parte și de furtuni.

Astfel, temperaturile se anunţă mai mari decât media normală de toamnă şi poate chiar şi în octombrie. 

Floriana Georgescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie: “Septembrie - depășesc 30 de grade. Precipitații luna septembrie - deficitară. Octombrie și noiembrie - același semnal, temperaturi medii mai ridicate decât normalul”, a declarat aceasta potrivit stirileprotv.ro.

Totodată, potrivit meteorologilor, Marea Neagră, Marea Mediterană, dar şi Oceanul Atlantic vor fi mai calde.

“Este adevărat. Apa Mării Mediterane, Negre, Oceanul Atlantic - mai ridicată decât normal.  Vor fi formațiuni ciclonice care aduc ploi, furtuni de vară. Ploaie cu caracter torențial. Ploi scurte. Căderi de grindină.”, specifică Floriana Georgescu.

Specialiștii spun că anul 2019 ar putea fi printre primii ani cei mai călduroşi de când se fac măsurători meteo, adică din 1880. În acest moment, cel mai călduros este 2016.

De vină sunt schimbările climatice, explică meteorologii, care urmăresc îngrijoraţi cum ard pădurile în Amazonia, în Siberia şi Africa Centrală.

Floriana Georgescu: “Fumul degajat care oxidează, sunt substanțe care se pot constitui în nuclee de condensare, care să schimbe regimul de temperatură în zone vaste ale continentului.”