METEO! Ce ne așteaptă la iarnă. Meteorologii anunță ...

Fenomenele extreme nu au lipsit în această vară, dar și în prima luna a toamnei. Tocmai de aceea, meteorologii prevăd o iarnă care va aduce zile foarte calde, dar totodată scăderi bruște de temperatură.

Specialiştii vorbesc de o creştere a frecvenţei fenomenelor de vreme severă în ţara noastră, aşa că estimează apariţia viscolelor puternice, iar în perioade scurte de timp se vor aduna cantităţi mari de zăpadă.

„Cu siguranță daca 2017 a fost un an al extremelor, ianuarie, fiind cea mai rece luna a anului, martie a fost foarte călduroasă, vara a fost una a extremelor, dar cu temeperaturi peste normele climatologice, nu excludem ca și iarna 2017-2018 să fie o iarnă a extremelor, cu alteranțe semnificative, treceri de la zile foarte călduroase la zile în care instabilitatea atmosferică să fie semnificativă, să avem fenomene de viscol și căderi de zăpadă, până la urmă sunt obișnuite, într-un tipar de vreme extremă, de la un sezon la altul sau de la un an la altul”, a precizat pentru Digi 24, Elena Mateescu, director ANM.

Astfel, potrivit estimării, în luna noiembrie, vom avea temperaturi aproape ca de vară. În schimb, în lunile decembrie și ianuarie ne așteaptă temperaturi foarte scăzute.

Totodată, președintele Societății Meteorologice din România a declarat că ne putem aștepta la viscole extrem de puternice, iarna aceasta. Mai mult decât atât, pentru anul viitor, se preconizează apariția unor uragane cu o forță crescută în România, din cauza schimbării climatice.

„Anul acesta va fi o temperatură mai mare decât anul trecut. La anul, inevitabil, dacă va creste temperatura, forța uraganelor va crește, cantitatea de vapori de apă din atmosfera se va accentua", a declarat Ion Sandu, președintele Societații Meteorologice din România, potrivit Realitatea.