Meseriile preferate de liceenii din Piteşti: IT-ul şi medicina

În perioada septembrie – noiembrie 2018, INACO a desfăşurat proiectul „Ghidul meseriilor viitorului”, care s-a încheiat cu sondarea a peste 1.300 de elevi, părinți și profesori din Piteşti, București şi Timișoara. În final, când s-au centralizat rezultatele, a reieşit că majoritatea elevilor chestionați din clasele a XI-a și a XII-a, în proporție de aproape două treimi, aleg domeniul IT (32%) și medicină (31%), arată INACO, iar meseria pentru care au optat cei mai mulți elevi a fost cea de medic sau stomatolog. Pentru 13% din cei chestionaţi, este atractiv domeniul economic, al managementului și al antreprenoriatului. 8% optează pentru un loc de muncă în domeniul juridic (avocat, jurist, procuror, judecător). Acelaşi studiu subliniază că pentru tineri, un loc de muncă în poliție sau armată (6%) este de două ori mai atractiv decât în educație sau sport. Interesul pentru meseria de profesor este exprimat de elevi în proporție de doar 3%. Unii, mai visători, şi-au ales meserii de domeniul SF: pilot de drone și miner spațial.

 


Privind spre ceea ce ne aşteaptă, date fiind inovaţiile din domeniul hi-tech, unul din doi elevi consideră că noile meserii ale viitorului vin din domeniul roboticii, inteligenței artificiale și al calculatoarelor, 16% din imprimarea 3D, 14% din realitatea virtuală, 13% din internetul tuturor lucrurilor și 6% din blockchain. Ca meserii din viitor, i-au mai interesat cele de programatori de roboți și inteligență artificială, ghid turistic spațial, arhitect de spații virtuale şi dezvoltator de avatare. 


Adolescenţii sunt convinşi că nu vor ieşi la pensie după o carieră desfășurată în cadrul unei singure companii şi majoritatea au apreciat că vor face între 2 şi cinci schimbări pe parcursul lor profesional. 


Părinţii chestionaţi în cadrul proiectului derulat de INACO mizează pe IT mai mult decât elevii ca sursă a meseriilor de viitor. Aproape jumătate dintre părinții și profesorii respondenți (44%) consideră că IT-ul este domeniul de viitor (programare, robotică, inteligență artificială), un procent semnificativ mai mare decât în cazul elevilor (32%). Pe locul doi se află medicina cu  28%.

Sursa: saptamanalul ancheta