Merele ar putea fi vândute cu un anunţ îngrijorător:

"Consumaţi merele fără coajă!" O măsură fără precedent este pregătită de Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului. Oficialii lucrează la un ordin pentru ca merele tratate cu pesticide să fie vândute doar cu un astfel de avertisment. În acest moment, doar în cazul citricelor comercianţii au obligaţia să informeze că nu este recomandată coaja pentru consum. Însă regulile nu se aplică peste tot. 

Pentru unii dintre micii comercianţi, regulile privind protecţia consumatorului par facultative. Clienţii trebuie informaţi să nu consume cojile citricelor tratate cu pesticidele imazalil şi thiabendazol, însă avertismentele lipsesc. În schimb, supermarketurile s-au aliniat mai uşor acestor norme.

Mulţi clienţi spun că au învăţat singuri să se protejeze. Pe viitor, chiar şi merele stropite cu aceste pesticide ar urma să fie semnalizate la raft. Vizate sunt în special cele de import care sunt tratate chimic pentru a rezista transportului. În prezent, dintre toate statele, Polonia trimite cele mai multe mere în România.

Nutriţioniştii ne avertizează că pentru a elimina rezidurile de pesticide avem nevoie de o soluţie specială pentru spălarea legumelor și fructelor. Nu se folosesc detergenţi obişnuiţi!


Sursa: observator.tv