Memorialul ”Închisoarea Pitești” - gazda unui proiect dedicat tinerilor profesioniști din Europa

În perioada 27 – 31 iulie, Memorialul ”Închisoarea Pitești” găzduiește un eveniment inedit – Europe Lab, un proiect al EU-Russia Civil Society Forum, dedicat tinerilor profesioniști din toată Europa.  Acest eveniment reprezintă o oportunitate de schimb de idei, experiențe și finanțare de proiecte societății civile, dar și o ocazie de a aduce în prim-plan importanța unor situri memoriale pentru societate și comunitățile locale.

Despre Europe Lab

Platforma Tinerilor Profesioniști ”Europe Lab” a luat naștere în Rusia, regiunea Perm. Forumul European pentru Tinerii Profesioniști ”Pilorama Lab” s-a desfășurat la Centrul Memorial al Represiunii Politice ”Perm 36” în 2012 și 2013. Ideea ce a stat la baza platformei ”Pilorama Lab” a fost aceea de a oferi tinerilor din întreaga Europă oportunitatea de a crea o comunitate în care să se abordeze problemele curente ale societății, dar și pentru a-și transfera cunoștințele și experiența în Forumul Civil Internațional ”Pilorama“, în vederea restrângerii golurilor dintre generații diferite de profesioniști și a extinderii rețelei de parteneriate existente. În 2013, principala componentă a ”Pilorama Lab” nu a putut fi organizată din cauza retragerii sprijinului noului guvern local. În 2015, ideea forumului a fost relansată, de data aceasta în cadrul Uniunii Europene, și astfel, ”Europe Lab” a luat ființă.

”Europe Lab” este o rețea de comunicare, schimb și dezvoltare de inițiative a tinerilor care lucrează în administrația publică, business, ONG-uri, mediul academic și think tanks din Europa și Rusia. Este organizat de EU-Russia Civil Society Forum, în colaborare cu organizații locale. ”Europe Lab” culminează cu un forum anual de 4 zile care are loc la sfârșitul lunii iulie în diverse țări europene, în locuri însemnate din punctul de vedere al memoriei istorice. În 2018, forumul va fi găzduit de Memorialul Închisoarea Pitești, din România. Anul acesta, pentru a patra oară, tinerii specialiști din peste 10 țări se vor întruni în cadrul forumului ”Europe Lab” pentru a relaționa, schimba idei, căuta soluții pentru probleme curente și pentru a dezvolta inițiative transnaționale. Vor fi conturate patru strategii educaționale în cadrul atelierelor desfășurate, fiecare dintre acestea fiind coordonate de experți și speakeri invitați. Cele mai bune proiecte dezvoltate în timpul forumului vor avea șansa de a primi finanțare.

Cele patru ateliere de anul acesta vor avea următoarele teme:

*Povești ale trecutului recurent: memorie istorică, comunități locale, artele spectacolului;

*Cum poate societatea civilă să contribuie la depășirea conflictelor teritoriale din Europa?;

*Gender Blenders: gen și diversitate;

*Inspiratorii societății civile: implementarea educației civice și a drepturilor omului în era crizei democrației.

Alte activități din cadrul “Europe Lab” includ excursii la Memorial și la alte obiective din Pitești, discuții, interviuri și evenimente precum lansarea de proiecte și cine comunitare. ”Europe Lab” 2018 este organizat de EU-Russia Civil Society Forum, în colaborare cu Memorialul ”Închisoarea Pitești” și este finanțat de către Comisia Europeană.