Medicul de urgenţă Gheorghe Frătoaica: La Județean, nu se diagnostichează bolnavii de coronavirus!

Medicul de urgenţă Gheorghe Frătoaica: La Județean, nu se diagnostichează bolnavii de coronavirus!

După Colectiv, românii s-au cam lămurit despre cât de pregătite sau mai degrabă cât de nepregătite sunt spitalele din România să facă faţă unei crize medicale. Pandemia de coronavirus a pus sistemul românesc de sănătate în faţa unei noi provocări, medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe fiind în linia întâi în „războiul” cu temutul virus. Medicul de urgenţă Gheorghe Frătoaica ne spune care sunt principalele provocări cu care se confruntă el şi colegii săi în această perioadă şi ce ar trebui să facem pentru a le uşura misiunea.

 

 

Cât de pregătit este sistemul nostru de urgenţă în cazul izbucnirii unei epidemii de coronavirus?

- Capacitatea sistemului nostru de urgenţă de a face faţă unei epidemii este redusă. S-au luat măsuri speciale de dezinfecţie, există un sistem de dezinfecţie prin aerosoli plus cel pentru suprafeţe, cel care se folosea obişnuit, dar acum procesul de igienizare se derulează la un alt nivel,  s-a extins şi în alte spaţii, respectiv cele de triaj.

 

Aveţi chituri de testare pentru coronavirus?

- Nu, asta este problema celor de la Boli Infecţioase. La Infecţioase probabil că sunt, nu am de unde să ştiu. La noi întotdeauna a fost regulă, pacientul este izolat, vin cei de la SMURD, şi este dus la Boli Infecţioase la „Matei Balş”.

 

Cum diagnosticaţi bolnavii infectaţi cu coronavirus?

- Nu avem capacitatea de a diagnostica bolnavii de coronavius! Ceea ce ni se cere nouă este următorul lucru: să încercăm să identificăm contacţii, că provin din zonele de risc sau sunt pacienţi care sunt în contact cu pacienţi care provin din zonele de risc. Al doilea lucru: verificăm dacă au o simptomatologie clinică sau nu. S-a introdus o declaraţie şi, atunci când vine, omul declară dacă a fost sau nu în zonele de risc. Şi bineînţeles că de cele mai multe ori el spune că nu a fost, îl tratăm ca pe orice viroză respiratorie, îl termometrizăm, îi facem examen clinic, eventual dacă este ceva clinic facem şi analiză de laborator.

În cazul în care se suspectează contacţi, nu se face decât izolarea pacientului într-o încăpere specială pentru asta, se mai face o a doua reevaluare a pacientului, de data aceasta mai amănunţit de către personalul medical care este echipat în ţinuta de „cosmonaut” dacă se bănuieşte că ar avea ceva, se cheamă echipajul SMURD care este echipat corespunzător şi se transportă la Boli Infecţioase, având posibilitatea să se facă testarea.

 

Ce alte măsuri de siguranţă s-au mai luat?

- Deocamadată, s-a limitat accesul în spital. La triaj este un asistent împreună cu un infirmier care se ocupă de ancheta epidemiologică. Pacientului i se pune un formular în faţă, este întrebat dacă a fost în zonele de risc, ce simptomatologie medicală prezintă, pentru ce este la Urgenţă. Acolo se face triajul.

 

Văd că se poate veni la Urgenţe şi fără aparţinător, fără istericale

Tot aşa aglomeraţie e la Urgenţe?

- De ieri (n.red. - marţi, 10 martie) nu am mai avut niciun aparţinător acolo. Văd că se poate veni la Urgenţe şi fără aparţinător, fără istericale... nimeni nu întreabă, nimeni nici măcar nu dă telefon. Am avut cazuri grave, dar nu a venit nimeni să întrebe despre ei, să dea un telefon să afle ce se întâmplă. Este o linişte perfectă, ne facem treaba şi atât!

 

Pomeneaţi mai devreme despre faptul că nu toţi pacienţii sunt sinceri cu medicii.

- Exact, iar asta este o mare problemă. Am avut o experienţă într-una dintre  primele nopţi de alertă pe coronavirus, atunci când s-au luat primele măsuri. Am avut doi pacienţi suspecţi de coronavirus în Urgenţă, pe unul l-a preluat colegul meu Dogaru, iar pe la ora 5 eu l-am avut pe al doilea, un bărbat din Bradu, pacient de-al nostru cu probleme pulmonare cronice. În momentul în care s-a efectuat ancheta, întrebat dacă a luat contact cu persoane care vin din alte ţări, ne-a spus că da, că fiica lui a venit din Italia, chiar de lângă Milano. Când ne-a precizat că a venit de o săptămână, l-am izolat şi au intrat la el un asistent şi un infirmier îmbrăcaţi în ţinută.

Când a văzut că se „împute” treaba, şi-a schimbat povestea şi a spus că fata a venit cu două săptămâni în urmă. Dacă a văzut că şi cu acest interval de două săptămâni este problemă, s-a răzgândit iarăşi şi a spus că a venit de trei săptămâni, iar când a văzut că luăm măsuri chiar şi aşa, a început să ne înjure. Aşadar, nu poţi să pui bază pe ce spun toţi pacienţii, aşa încadrarea unui astfel de caz în categoria celor cu potenţial risc rămâne pur aleatorie şi ţine, dacă vreţi, de intuiţia ta ca medic.

Problema este însă că, până să îl identific ca potenţial risc, omul a intrat în contact cu mai multe persoane, care la rândul lor au intrat în contact cu şi mai multe persoane...

Sunt două aspecte care pot produce erori: pe de o parte, cel care vine la noi să nu declare ce a făcut exact şi cu cine a intrat în contact, iar a doua problemă este că cel care face ancheta are tendinţa să exagereze, de teamă să nu greşească.

 

Am avut echipamentele rămase de la ebola

Ca medici de urgenţă, sunteţi practic în linia întâi în lupta cu acest virus. Cum vă protejaţi?

- Orice medic intră în contact cu pacientul său, numai că aici, la Urgenţe, lucrurile sunt diferite, pentru că toţi oamenii sunt necunoscuţi, pot proveni de oriunde, deci nu le ştii antecedentele, iar riscurile pentru noi sunt majore. Din păcate, nu există foarte multe sisteme de protecţie pentru noi, medicii.

   La noi, în Urgenţe, contactul cu pacientul este liber, se poartă mască, ce este suficientă pentru cum se prezintă patogenia acestui virus. Pe de altă parte, atmosfera oricum poate să fie încărcată de virusuri, iar o mască ar reţine doar o parte dintre ei, pentru că sunt virusuri care pot să intre şi pe mucoasele oculare, deci există şi alte căi de contaminare. Nu ai alte echipamente de protecţie, eventual mai port mănuşi.

 

Ce echipamente aţi folosit atunci când aţi avut suspiciuni de coronavirus?

- Noi am avut echipamentele rămase de la ebola în momentul în care am avut cei doi suspecţi de coronavirus. Am consumat atunci eu trei astfel de echipamente, iar colegul meu alte trei. În acel moment, am stabilit o regulă atipică: nu ne-am mai îmbrăcat noi şi, ca să facem economie de echipamente - că dacă mai venea şi al treilea caz nu mai aveam cu ce să ne îmbrăcăm -, atunci am îmbrăcat pacientul şi l-am izolat pe el de noi în felul acesta, lucru care este contrar regulilor. De altfel, am primit şi mustrări de ce am procedat aşa: pentru că nu ştiam ce am în rezervele de materiale.

 

În Bulgaria, de exemplu, au fost cazuri când medicii au refuzat să mai consulte pacienţii, acuzând lipsa echipamentelor medicale. Există riscul să se ajungă şi la noi la astfel de situaţii?

- Să ştiţi că este o situaţie în care medicii se gândesc că au şi ei o familie acasă.

 

Nu există rezerve de ventilatoare

Ce atmosferă este acum în rândul medicilor?

- Deocamdată, nu s-a schimbat nimic, nu pot vorbi de o atmosferă anume... dar nu ştiu ce e în sufletul fiecăruia. Probabil că fiecare are propriile lui trăiri, temeri...

 

Există un plan în cazul în care unul dintre medici este contaminat cu coronavirus?

- Nu există niciun plan dacă unul dintre noi se contaminează.

 

Rezerve de ventilatoare, pentru o eventuală escaladare a epidemiei, avem?

- Nu există rezerve de ventilatoare. În secţie ar trebui să existe un salon care să fie echipat minim, până să fie nevoie de ventilator. Adică un pacient poate să primească tratament şi pe secţie fără să fie nevoie de ventilator, atunci la ventilator nu va mai fi înghesuială.

La noi nu se practică. Sunt foarte puţine ventilatoare, deja unele sunt depăşite, au şi consumabile care trebuie schimbate şi tubulatura, costurile sunt foarte mari, nu e doar simpla prezenţă a unui ventilator.

 

Un sfat pentru pacienţii care vin la Urgenţe?

 - Să fie cinstiţi în relaţiile cu medicul!

 

La scurt timp după discuţia avută cu medicul, la UPU Argeş s-a prezentat un pacient având simptomatologie asemănătoare cu COVID-19, medicii au luat măsuri de urgenţă şi au prelevat probe pe care le-au trimis la Bucureşti cu rugămintea ca testele să fie făcute urgent. Pacientul a intrat în stop cardio-respirator şi a murit la ceva timp după ce a ajuns la spital.

Întrebat dacă au fost ţinuţi în carantină, medicul Gheorghe Frătoaica a făcut următoarele precizăriː „Nu am fost ţinuţi în carantină, dar s-a prelungit tura până s-a făcut dezinfecţia şi, când s-a terminat, am intrat noi în tură. A fost descoperit foarte târziu că pacientul este contact, avea o stare gravă, a fost în comă, a intrat foarte repede în stop cardio-respirator, a fost resuscitat, în perioada aceasta s-a încercat identificarea lui, au căutat în telefon şi au găsit un mesaj, în care îi scria cineva «vezi să nu spui că ai fost în Italia» şi aşa s-a aflat că este contact şi s-a suspectat să nu fie chiar bolnav”, ne-a mai povestit medicul Gheorghe Frătoaica.

Ulterior, testele au relevat că bărbatul decedat nu avea coronavirus, moartea sa având cu totul alte cauze.

 

 

 

Preluare Săptămânalul Ancheta