Medicii nu pot refuza un pacient pe motiv că nu a fost testat pentru Covid-19

În cadrul declarațiilor de presă care au avut loc duminică seara la sediul Ministerul Afacerilor Interne în care s-au prezentat măsurile prevăzute în ordonanța militară 4, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a specificat că medicii nu pot refuza pacienți la internare, pe motiv că nu au fost testați pentru COVID- 19. Refuzul internării intră sub incidență penală.
De asemenea, Arafat a precizat că medicii trebuie să se protejeze corespunzător.

CITEȘTE ȘI ... Amenzi uriașe dacă ieșiți din casă! Minim 2000 lei pentru persoane fizice și 10. 000 lei pentru firme

 

Pentru a fi respectate aceste măsuri a fost emis un ordin. Mai mult, ordinul prevede ca personalul sanitar nu poate refuza detașarea la alte spitale:

„Refuzul de internare - şi atragem atenţia asupra acestui lucru - a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti cade sub incidenţă penală. Atragem atenţia managerilor şi şefilor de secţie, precum şi medicilor care efectuează gărzi în spitale că pacienţii nu pot fi refuzaţi, tratamentul, pe motiv că nu există confirmarea sau infirmarea faptului că sunt pozitivi sau negativ COVID”, a declarat Raed Arafat.

„După ce ni s-a semnalat că în unele situaţii s-a întârziat cu internarea sau cu transferul din cauza lipsei testării şi a confirmării sau a infirmării infecţiei cu COVID, am decis să emitem un ordin al comandantului acţiunii, care stabileşte clar că orice pacient poate fi suspectat de a fi COVID pozitiv, chiar dacă nu există testarea la nivelul unităţii de primiri urgenţe, motiv pentru care personalul medical trebuie să se protejeze corespunzător, după care pacientul care are altă patologie şi care necesită internare imediată sau pacientul în stare critică se va interna în spitalul în care există sau la care s-a prezentat sau în alt spital, conform ordinului Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Afacerilor Interne 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic sau la un spital stabilit de direcţiile de sănătate publică”, a mai spus Raed Arafat. 

 

Același ordin mai prevede coordonarea serviciilor de ambulanţă de către ISU pe perioada stării de urgenţă şi clarifică modul în care se va face acest lucru.