Medicii de familie pot prescrie până la finalul anului medicamente pentru bolnavii cronici

În contextul prelungirii stării de alertă pe teritoriul României, guvernul a aprobat săptămâna trecută şi prelungirea unor măsuri care vizează sistemul de asigurări de sănătate. Astfel, măsurile care ar fi trebuit să expire pe 30 septembrie sunt valabile în continuare până pe 31 decembrie 2020.

CITEȘTE ȘI ... Raed Arafat: Va fi la fel ca în starea de urgență. Suntem obligați

Printre aceste măsuri se numără şi posibilitatea ca medicii de familie să prescrie pentru pacienții cronici medicamente restricționate din lista cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și medicamente care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate. De asemenea, biletele de trimitere pentru specialităţi clinice şi paraclinice, recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive, precum și deciziile de aprobare pentru procurarea acestora îşi menţin valabilitatea până la finalul anului.

CITEȘTE ȘI ... Noi măsuri anti-COVID anunțate! Ce se întâmplă cu românii care se întorc în țară

O altă decizie vizează acordarea certificatelor și a indemnizațiilor de concedii medicale, ordonanţa guvernului prevăzând decontarea cu prioritate a concediilor medicale acordate persoanelor pentru care s-a instituit măsura de carantină sau izolare. De asemenea, în continuare, consultaţiile medicale acordate în asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate, inclusiv pentru unele servicii conexe necesare actului medical pot fi acordate şi la distanţă, utilizând orice mijloace de comunicare. 
 

 

Sursa: saptamanalul ancheta