Medicii de familie din Argeș așteaptă normele pentru a decide dacă se implică în campania de vaccinare


Medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a anunţat recent că la operaţiunea de vaccinare anti-COVID-19 vor participa şi medicii de familie. Potrivit acestuia, vaccinarea se va face în cabinetele proprii ale medicilor de familie, începând cu sfârşitul lunii aprilie, urmând ca aceştia să primească vaccinuri din categoria Jonson&Jonson şi AstraZeneca. 

De asemenea, Valeriu Gheorghiţă a mai precizat că programările pentru vaccinarea anti-COVID-19 în cabinetele medicilor de familie nu se va face online şi fiecare medic de familie va evalua propria listă de pacienţi pe care îi are în arondare, scopul fiind acela de a prelua cu prioritate persoanele în vârstă şi pe cele cu boli cronice. 

Deşi, până la sfârşitul lunii martie, medicii de familie trebuiau să confirme dacă participă sau nu la campania de vaccinare, în urma şedinţei care a avut loc la CAS Argeş în data de 31 martie 2021, am aflat de la medicul coordonator al centrului de vaccinare din Piteşti, Mariana Boşneag, următoareleː

„La şedinţă, noi, medicii, am pus mai multe întrebări despre ce fel de vaccin primim, dacă ni se acordă materiale de protecţie (mănuşi, măşti, halate) şi cu cât suntem plătiţi. De asemenea, am întrebat când se poate face această vaccinare, dacă se face în timpul sau în afara orelor de program. Pentru că nu a ştiut nimeni să ne lămurească, nu putem să fim de acord cu ceva despre care nu ştim detalii. Aşteptăm să apară proiectul şi pe urmă ne vom pronunţa. Pentru că nu s-a putut răspunde la nicio întrebare, nu ştia nimeni mai multe amănunte, a fost ceva estimativ. Când am fost întrebaţi dacă am fi de acord, am spus că ne vom implica  în această campanie de vaccinare, dar numai în anumite condiţii. Ni s-a spus că o să apară normele şi proiectul. Abia după publicarea normelor putem să spunem şi noi ce vom face”, ne-a declarat medicul  Mariana Boşneag, de la centrul de vaccinare din Piteşti.

Sursa: Săptămânal Ancheta