Maternitățile din România sunt copleșite de criza sanitară

Criza sanitară a dat peste cap și maternitățile și spitalele care îi tratează pe nou născuți. Medicii trag semnale de alarmă și vorbesc despre slaba finanțare dar și despre lipsa de personal. 
În plus pandemia a blocat și amânat o serie de operații.

Epidemia cu care ne confruntăm de 9 luni a scos la suprafață noi și noi probleme ale unui sistem sanitar și așa subrezit. De la clădiri vechi până la lipsa de personal susțin cadrele medicale care tratează gravide și au în grijă nou născuți.

Situația este parcă trasă la indigo în toate spitalele din țară, inclusiv în Capitală.

Sunt probleme grave și în cazul micuților care se nasc cu malformații la inimă. Medicii spun că pot trata doar urgențele din lipsa de locuri, transferuri în străinătate nu se mai fac și nici medicii din afară nu mai vin să opereze.

Asociațiile derulează programe naționlae de sprijin pentru mamele care abia au născut, mai ales din medii defavorizate, oferindu-le acces la informație, educație și specialiști în perioada sarcinii dar mai ales după, având în vedere situația la care a dus pandemia de COVID.

În ultimele luni, potrivit unui raport Salvați Copiii, 461 de mame au fost infectate cu COVID, testate pozitiv în spital, la naștere.


Sursa: stiri.tvr.ro