Măsuri: Transportul, magazinele, munca la domiciliu și reuniunile de până la 200 de persoane

Măsuri suplimentare de combatere a noului coronavirus

 

- Se aprobă suspendarea transportul rutier de persoane, pentru toate cursele efectuate de operatorii de transport spre Italia și dintre Italia, în perioada 10 martie - 31 martie.
Operatorii de transport rutier care efectuează servicii regulate au obligația de a comunica cetățenilor români faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României.

- Se aprobă suspendarea sau interzicerea de către operatorii feroviari de noi trenuri spre Italia și dinspre Italia spre România, începând din 12 martie până pe 30 martie. Operatorii feroviari vor avea obligația să afișeze mesaje prin care românii din Italia vor fi informați că vor intra în carantină sau izolare pe teritoriul României.

”Referitor la transportul cu autocarul sau autobuzul, pot să vă comunic că, pe servicii de tranzit, acum sunt 66 de linii operate de 91 de operatori pe ruta România- Italia. Sunt 290 de trasee. În această hotărâre facem referire la serviciile regulate efectuate de operatori de transport spre și dinspre Italia.”, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Bode. 

 

- Se aprobă sistarea programelor de studii privind schimbul de experiență, cu unități de învățământ din Italia, până la data de 31 martie.

- Se aprobă instituirea obligației pentru unitățile de alimentație publică de a lua măsuri în privința: dezinfecția frecvente a suprafețelor expuse (ex. cărucioare, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.), în special în zona caselor de marcat, cât și instituirea de măsuri pentru evitarea aglomerației, în special în zona caselor de marcat. Măsura se adoptă în 48 de ore.

- Se aprobă desfășurarea reuniunilor de sub 200 de persoane fără avizul DSP.

”Momentan suntem în scenariul 1 în România, când avem mai putin de 20 de cazuri de coronavirus. Nu suntem în situația de a nu avea paturile necesare. În România sunt 2000 de locuri de terapie intensivă. În functie de evoluție declanșăm planul ulterior de măsuri la nivel sanitar.”, ministrul Sănătății, Victor Costache.


- Se aprobă transmiterea unei circulare către instituțiile publice și private în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal.

- La nivel național autoritățile intensifică acțiunile preventive în spații publice - gări, autogări, piețe, pentru conștientizarea populației să respecte măsurile de sănătate publică