(VIDEO) A sosit Terapia Intensivă mobilă în Argeș!

Update, 28 iulie, ora 20:30

 

Județul Argeș are de azi o unitate mobilă de terapie intensivă, cu 12 paturi.

Încă din 20 iulie, prefectul Emanuel Soare a hotărât, în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, ca să se întreprindă toate demersurile necesare în vederea suplimentării numărului de paturi ATI disponibile în cadrul  Spitalului Județean de Urgență Pitești.

Acest lucru s-a făcut prin solicitarea unei unități mobile cu paturi pentru terapie intensivă care va fi folosită pentru pacienți COVID-19 pozitivi și care va fi deservită de către personal dedicat al Spitalului Județean de Urgență Pitești.

Această unitate mobilă a ajuns azi în curtea spitalului. Este vorba despre un tir ATI, dotat cu 12 paturi având, alături de gaze medicale, toate echipamentele necesare unei astfel de secţii, respectiv ventilatoare, monitoare şi injectomate.

De altfel, este ultimul tir de ATI din țară disponibil. 

“S-au făcut multe demersuri pentru obținerea acestui echipament. Mai multe județe l-au cerut, eu am vorbit personal cu domnul Raed Arafat, pentru că județul Argeș avea mare nevoie de el. Până la urmă noi am reușit, avem prieteni foarte buni la nivelul Guvernului, care întotdeauna au răspuns solicitărilor noastre. Mulțumesc în primul rând domnului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, pentru că a fost receptiv, domnului ministru secretar de stat, Raed Arafat, șeful DSU și președintelui Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, domnul Adrian Miuțescu, care este argeșean și a insistat la nivelul Guvernului pentru această unitate mobilă. Ne bucurăm că medicii au primit azi un instrument pe care îl pot folosi în munca dumnealor. Sunt oameni dedicați, care au o singură condiție, ca profesioniști: să li se pună la dispoziție materialele și echipamentele de care au nevoie.  Mai ales în urma închiderii secției ATI de la Mioveni, era nevoie de extinderea secției ATI de la Spitalul Județean de Urgență. Ne bucurăm că le-am pus la dispoziție medicilor acest echipament ultramodern, care va intra imediat în funcțiune”, a declarat prefectul Emanuel Soare.

 

Afla care este situatia efectivelor de medici explicata de managerul Spitalului Judetean, Adriana Molfea, urmarind materialul video de mai jos:

 

 

Update, 28 iulie, ora 18:30

Unitatea mobila ATI  trimisa in sprijinul Spitalului Judetean a ajuns in aceasta dupa amiaza in Arges.

Acest TIR de Terapie Intensiva va asigura inca 12 paturi indispensabile pentru pacientii aflati in stare critica dupa infectarea cu virusul COVID 19.

Construită pe structura unui tir, unitatea este dotată cu 12 paturi, având toate echipamentele necesare unei secții de terapie intensivă, respectiv ventilatoare, monitoare și injectomate, pentru a putea oferi asistență medicală de specialitate pacienților în stare critică. 

Creșterea accelerată a numărului de cazuri de infecție cu COVID-19 a generat o supraaglomerare a secțiilor de ATI din județ, fapt ce a dus la ocuparea în totalitate a numărului de paturi de terapie intensivă. Din acest motiv, autoritățile județene au solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență o unitate de terapie intensivă mobilă pentru a crește capacitatea și a putea îngriji bolnavii critici, care au nevoie de asistență medicală de specialitate în regim de ATI.

 

 

Astăzi, 28 iulie, o Unitate de Terapie Intensiva Mobila cu 12 paturi, se va deplasa de la sediul USISU Ciolpani, catre municipiul Pitesti, in vederea operationalizarii in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Pitesti.

Transportul Unitatii se va realiza cu un cap tractor, cu numarul de inregistrare MAI 45763, incadrat cu un conducator auto al Unitatii Speciale de Interventie in Situatii de Urgenta, pe traseul Ciolpani(Sediul USISU)- Pitesti.

De asemenea USISU Ciolpani va asigura si un autocamion, pe ruta Ciolpani(Sediul USISU)- Pitesti si retur, incadrat cu un conducator auto, pentru transportul materialelor si echipamenteleor necesare.

In vederea operationalizarii Unitatii, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Pitesti va asigura urmatoarele:

- racordarea la reteaua de energie electrica (380V, 63A);
- alimentarea temporara cu oxigen (12 butelii a 50 l fiecare);
- adaptarea instalatiei de alimentare cu oxigen a Spitalului pentru alimentarea permanenta a Unitatii;
- racordarea la retelele deapa potabila si canalizare;
- igienizarea Unitatii inaintea darii in exploatare;
- doi specialisti (un instalator si un electrician, autorizati);
- materiale sanitare consumabile.

Coordonarea medicala se va realiza de catre domnul dr. Rotaru Radu Gabriel din cadrul fundației pentru SMURD.

Inspectoratul General al Politiei Romane va asigura insotirea Unitatii pe traseul Ciolpani - centura municipiului Bucuresti - autostrada A1- Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Pitesti.

CITEȘTE ȘI... Președintele CJ: Argeșul e in colaps medical! Să n-ajungem să dorim un mort in ATI ca sa îi ia locul un om drag nouă!

Fiind construite pe structura unui tir, fiecare din aceste unităţi mobile poate fi deplasată oriunde în ţară, crescând astfel capacitatea de terapie intensivă acolo unde va fi cea mai mare nevoie, fie că este vorba de un spital fizic sau mobil (de tipul spitalelor de campanie ROL) şi oferind îngrijire la cele mai înalte standarde pacienţilor în stare critică. 

Fiecare din unităţile mobile de terapie intensivă sunt dotate cu 12 paturi având, alături de gaze medicale, toate echipamentele necesare unei astfel de secţii, respectiv ventilatoare, monitoare şi injectomate.

„Acest tip de unitate de terapie intensivă este unic în România, folosirea ei dându-ne posibilitatea să îmbunătăţim semnificativ evoluţia pacienţilor cel mai grav afectaţi de infecţia cu SARS–CoV–2 acolo unde capacităţile spitalelor fizice sunt depăşite, dar şi în orice alte situaţii cu un număr mare de victime care au nevoie de susţinere avansată a funcţiilor vitale cum sunt accidentele colective cu număr mare de victime, pandemiile, dezastrele naturale sau industriale. Ne-a impresionat mobilizarea mediului de afaceri şi a societăţii civile în sprijinirea demersurilor statului de dotare a rezervei naţionale de protecţie civilă cu patru astfel de unităţi. Le mulţumim tuturor”, a declarat dr. Raed Arafat, Șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

 

In cursul zilei de azi, ca urmare a apelului disperat al autoritatilor medicale si administrative din Arges, in judet va ajunge un ATI Mobil.

Va reaminim ca, asa cum a anuntat si presedintele Consiliului Judetean, in acest moment, NU mai sunt locuri in paturile ATI existente pentru pacientii care au nevoie de asistenta medicala de acest tip.

Tir-ul mobil ATI este trimis in Arges de catre DSU.


Revenim cu amanunte