Măsura nesimțirii: peste 58 de tone de gunoaie adunate de pe malurile apelor de la începutul anului

Malurile apelor au fost transformate în adevărate gropi de gunoi, fiind preferate de nesimțiții care, în loc să ducă deșeurile din propria casă la tomberon, aleg să le arunce în natură. Asta și pentru a eluda unele taxe de colectare, lucru care se întâmplă şi pentru că, deși posibilitatea legală de a da amenzi există, rar se dau. În primele 5 luni ale anului, angajații Administrației Bazinale de Apă Argeș - Vedea au colectat de pe cursurile de apă din județul nostru circa 58.400 kg de gunoaie. Resturi din construcții, piese din dezmembrări auto, gunoaie menajere, haine și extrem de multe PET-uri au fost adunate, în mare parte manual, dar și cu ajutorul utilajelor, în saci și duse la gropile de gunoi, pe banii și timpul instituției, care numai de curățenie pe urma nesimțiților nu mai stătea. 

 

 


 Într-o lună, gunoaiele au revenit pe zonele proaspăt curățate!


Raportat la cantitățile adunate din fiecare zonă, se conturează un curs de apă preferat pentru aruncarea gunoiului. Este vorba de Râul Doamnei. În luna aprilie, în aval de barajul Mărăcineni, au fost colectate peste 26,5 tone de gunoaie. La nicio lună distanță, la jumătatea lunii mai, au fost colectate alte circa 11,8 tone deșeuri menajere, semn că angajații de la ABAAV duc o muncă de sisif pe acest segment. Cantități importante de gunoi au mai fost adunate de pe malul Argeșului, în punctul Prundu Mic, aproape 18 tone, și pe pârâul Valea Mare, 1,2 tone. De asemenea, de Ziua Mondială a Apei s-au mai strâns 880 kg de PET-uri aruncate în apropierea apelor. Colectarea deșeurilor din albii și de pe maluri este o activitate foarte anevoiosă, cu consum mare de timp, dar și financiar. Pentru gospodarii de ape înseamnă un efort suplimentar, pe lângă activitățile specifice de întreținere și reparații la lucrările hidrotehnice de apărare împotriva inundațiilor.

După cum ne-a declarat directorul ABAAV, Bogdan David, toate aceste activități de curățare a cursurilor de apă implică și cheltuieli neprevăzute, necesare pentru transportul și depozitarea gunoiului, dar și timp alocat din partea angajaților, care nu vin la muncă doar ca să adune gunoaiele argeșenilor, responsabilitățile jobului lor fiind altele. Din păcate, deși se face curat, întotdeauna sunt din nou aduse deșeuri și devine o acțiune repetitivă, ceea ce arată clar că a face curat după alții nu este o soluție de rezolvare a problemei. Pentru a diminua fenomenul, managerul ABAAV, Bogdan David cere și implicarea autorităților locale, care pot urmări mai ușor zonele preferate de gunoieri și pot aplica sancțiuni. Poate, dat fiind faptul că pe 5 iunie este celebrată Ziua Mediului, devenim mai responsabili și mai grijulii față de natura care ne înconjoară și ne oferă suportul pentru viață. 

 

Preluat: saptamanalul ancheta