Cine este bărbatul care a murit ieri în autogara din Pitești. Ce spun martorii despre eveniment

Barbu Zaharia este bărbatul pe care poliţiştii l-au pus la pământ și care a și murit ieri la Pitești. Se pare că acesta trecea destul de des pe la şirul de terase din Autogara Sud.

„Părea un boschetar, dar să ştiţi că nu era, hainele de pe el sunt mai jerpelite, dar sunt curate”, insistă un tânăr, care stă să urce la volanul unui microbuz gol. 

Martorii spun că victima nu consumase mult alcool, așa cum pare în imagini, ci doar că așa era el, mai vorbăreț.

„Mai mult să se uite la oameni şi să mai schimbe o vorbă”, spune un bărbat care lucrează la ghişeele autogării. 

Zaharia Barbu era pensionar, căsătorit, tatăl unui băiat. Acesta a lucrat ca inginer pe platforma petrochimică de lângă Piteşti și stătea împreună cu soţia în într-un bloc în cartierul Prundu.

„Ieşea din casă rar. El singur avea grijă de soţie, de când era la pat. Probabil ieşise să cumpere medicamente pentru ea. Îl ştiu de mulţi, mulţi ani şi niciodată n-a deranjat pe nimeni cu nimic, în bloc”, completează un alt vecin, care, ca proprietar al unui magazin aflat lângă autogară, a şi asistat la incident.

 

De partea calaltă, poliţistul care l-a apucat pe Zaharia Barbu de umeri şi braţe şi l-a trântit la pământ este şi el cunoscut de oamenii din autogară. 

„E fiu de poliţist. A mai avut probleme din astea. E al dracului, nu discuţi cu el, mai bine te fereşti. Vine mereu în patrulare pe aici”, susţine un dispecer.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Au apărut Informații noi în cazul incidentului șocant de la Pitești, unde un om a murit chiar în momentul în care patru polițiști încercau să îl imobilizeze. Bărbatul de 63 de ani a intrat în stop cardio respirator după ce a fost trântit la pământ și nu a mai răspuns manevrelor de resuscitare. Procurorii au început deja cercetările în dosarul de purtare abuzivă și ucidere din culpă, pe care l-au deschis ieri.

Cei patru polițiști care l-au imobilizat pe bărbat, dar și colegii lor care au fost de față la incident sunt audiați. Unul dintre polițiști le-a spus procurorilor că bărbatul i-ar fi încurcat în misiunea pe care o aveau și voiau doar să îl oprească, nu să îl omoare.

Vor fi chemați la audieri și martori. În zonă erau multe persoane care au filmat.

Hai, bre, du-te de aici!

Du-te, bă, și stai acolo, jos! Hai, dă-i drumul, că nu stau după tine!  

Stai jos! Jos!  

Acesta a fost momentul în care un bărbat de 63 de ani a intrat în stop cardio-respirator și a murit, în mâinile polițiștilor. Conflictul a apărut când agenții de la secția 2 de poliție Pitești, care asigurau perimetrul la un incendiu, i-au cerut bărbatului să plece de la terasa pe care se afla.

Într-un final bărbatul s-a ridicat de la terasă, însă nu a plecat din zonă. A continuat conflictul cu polițiștii, până în momentul în care cel mai tânăr dintre polițiștii l-a trântit la pământ în acest loc și a încercat să îl imobilizeze.


Momentul în care bărbatul este pus la pământ și imobilizat a fost filmat. Puteți viziona video AICI.


În imagini se vede  cum unul dintre polițiști îl trântește violent pe om la pământ, cu fața în jos, iar alți trei încearcă să îl încătușeze. Mai mult, este surprins și momentul în care un agent îl imobilizează pe bărbat cu piciorul.

 

Vladimir Alexandru, martor al incidentului: "Dânsul a încercat să se ridice, nu l-au lăsat, au pus și mai multă presiune pe el. S-a înnegrit la față, instant."

Reacția polițistului nu a fost de prim ajutor sau ceva, pur și simplu s-a îndepărtat. Noroc că venise un echipaj SMURD.

Florin Popa, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Argeș:

"În timpul intervenției, bărbatul a intrat în stop cardio-respirator, fapt pentru care a fost solicitat un echipaj medical. Din păcate îngrijirile medicale au fost fără rezultat".

Asupra bărbatului, polițiștii au găsit medicamente pentru o boală foarte gravă, de care e posibil ca omul să fi suferit. Imediat după intervenția agențiilor, procurorii au deschis un dosar penal pentru acuzații extrem de grave: purtare abuzivă și ucidere din culpă.

Lucian Bode, ministrul de Interne: "Pentru mine când moare un om în timpul unei intervenții este cu adevărat o tragedie. Ancheta e preluată de un procuror și sunt convins că se va face lumină în acest caz. Cine se face vinovat de moartea omului, indiferent de cum s-a comportat el, va răspunde. Le cer mereu angajaților să intervină cu calm și responsabilitate".

Necropsia va stabili din ce cauză a murit bărbatul de 63 de ani.


Sursa: Digi24