Marii academicieni au dat startul proiectului CJ privind atragerea tinerilor spre cultură!

Astăzi, 22 iulie, la Muzeul Golești, a avut loc eveniment deosebit, lansarea proiectului – Respect pentru Valorile Naționale – ce a reunit  o serie de personalități de marcă ale vieții culturale și științifice românești, din domenii precum știință, istorie, literatură, cinematografie, teatru, muzică etc.

Jurnalistul și directorul general al DACIN SARA, Bogdan Ficeag, povestea că ideea acestui proiect a luat naștere pornind de la o discuție informală purtată impreună cu președintele CJ, Dan Manu, pe idea necesității de a se reconstitui, in mod real conștientizarea, in special din partea tinerilor, a  importanței respectului pentru valorile noastre naționale și culturale.

În aces sens, a luat ființă un grup de inițiativă format la inceputul lunii iunie, tot la Golești, grup deschis tuturor celor care au idei, care doresc să se alăture cu gândul și cu fapta, cu acțiuni care să vină în sprijinul acestei idei” – declara jurnalistul.

Ideea principală a evenimentului s-a axat pe dorința și necesitatea de implicare a celor ce au demarat acest proiect, pentru a se reuși cristalizarea unui nucleu național de promovare a adevăratelor valori, in așa fel incât marile personalități naționale să redevină repere pentru tânăra generație, cultura română să renască și să existe respect pentru toți cei ce ocrotesc și promovează creatorii.

Din păcate, toți cei ce au luat cuvântul in cadrul evenimentului au pus accent pe faptul că acest concept, de naționalism, s-a deteriorat in timp, devenind stingher, prin atitudini negative, insă și-au exprimat speranța că școala și media mai pot salva ceva, că mai pot face educație și pot veni, cumva, in sprijinul valorilor românești.

In deschiderea evenimentului, președintele CJ, Dan Manu, a punctat toate aceste aspecte, mulțumind liceenilor olimpici din Argeș pentru prezența și interesul lor de a cunoaște adevăratele valori și de a le respecta, cu speranța că tot mai mulți din generația tânăra să manifeste astfel de interese: “Acest proiect se adresează în primul rând tinerei generații, tineri care astăzi au fost prezenți aici, olimpici, elevi cu rezultate deosebite la învățătură, tineri de care suntem mândri. Noi nu dorim să le impunem ceva acestor tineri, dorim doar să le arătăm valorile naționale ale României și odată cu asta sigur va veni si respectul. Avem și proiecte concrete pentru a realiza acest lucru. Am înființat Centrul Cultural Județean, care printre multe alte lucruri, își propune să redea Căminelor Culturale din mediul rural destinația lor inițială - aceea de a redescoperi valorile din mediul rural, tradițiile, și nu doar să fie folosite pentru nunți și botezuri. Dorim, de asemenea, relansarea taberelor școlare având diferite tematici, de la tabele școlare științifice, de artă, până la cele pentru protecția mediului. Aici dorim ca tinerii noștri să se întâlnească și să cunoască valorile și personalitățile noastre naționale. Pe de altă parte, ne dorim respect, dar și  protejarea și promovarea valorilor naționale” 

Președintele CJ a povestit un episod din copilăria sa, plin de talc și esență a profunzimii gândirii și simțirii acelor vremuri:  In zona noastră, masa la bunici era rotunda și se baza pe trei picioare, la fel și scaunul. Inaintea mesei, care era un ritual, toată familia trebuia adunată, după rugăciunea de la masă, apoi familia se așeza la masa cu trei picioare. L-am intrebat pe bunicul meu ce inseamnă treaba aceasta. Mi-a spus foarte convingător: un picior inseamnă șapte ani de acasă, un alt picior inseamnă cultura pe care familia o are, și al treilea credința față de Dumnezeu.

VIDEO - Dan Manu (deschiderea evenimentului)

De asemenea, in cadrul discuțiilor purtate la eveniment, academicianul Răzvan Theodorescu, Preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, a lansat un apel către conducerea județeană cu privire la Vila Florica, simbol național: Suntem atât de aproape aici, in Argeș, de acel simbol național de românitate, Vila Florica. Trebuie să arătăm politicienilor nostril de la nivel central că, in timp ce ei vorbesc, noi facem. Domnule Dan Manu, vă rog, nu lăsați vila Florica din mână!

VIDEO - Razvan Theodorescu

La rândul său, Prof. Univ. Dr. Ing. Șerban Valeca - președintele Consiliului Științific al Institutul de Cercetări Nucleare Pitești, senator și coordonator al Acordului de Cooperare între Agenția Internațională pentru Energie Atomică de la Viena și ICN Mioveni în domeniul securității nucleare a vorbit despre faptul că această inițiativă a pornit de la Argeș și a fost organizată la Golești pentru că aici a fost în înființată prima şcoală modernă cu predare în limba română, dar și pentru că județul nostru este strâns legat de cele mai importante evenimente istorice ale acestei țări, prin personalitățile naționale pe care le-a dat acestei țări, care au marcat istoria României.

De asemenea, și doamna Elisabeta Bostan - regizor și scenarist, vicepreședintele Consiliului Director DACIN SARA, a propus mai multe proiecte care să aducă alături personalitățile și valorile nationale ale României și tinerii, prin înființarea unui Centru Național al Filmului Multimedia pentru Copii, dar a vorbit și despre Festivalul de Film “CineSat” care se desfășoară la Lerești, în perioada 8-13 august, aflat acum la a doua ediție, festival la care Consiliul Județean Argeș este partener.

In cadrul lansăriin evenimentului au participat: Conf. Univ. Dr. Dan Manu - Președintele Consiliului Județean Argeș, Șerban Marinescu - regizor, președintele Consiliului Director DACIN SARA, Bogdan Ficeac - jurnalist, Directorul general DACIN SARA, Prof. Univ. Dr. Ing. Șerban Valeca - Presedinte al Consiliului Știintific al Institutul de Cercetări Nucleare Pitești, Acad. Răzvan Theodorescu - Preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, Acad. Nicolae Panin - Preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Geonomice a Academiei Române, Acad. Eugen Simion - Preşedinte al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, Acad. Gheorghe Păun – Membru al Secţiei de Ştiinţă și Tehnologia Informaţiei a Academiei Române, Redactor-șef al Revistei de cultură ”Curtea de la Argeș”, Acad. Dumitru M. Ion - Președintele Fundaţiei Academia Internaţională Orient-Occident, Mircea Diaconu - Vicepreşedinte al Comisiei de Cultură şi Educaţie din Parlamentul European, Prof. univ. dr. Mircea Beuran - Președinte al Senatului Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, Prof. univ. dr. Teodor Trăistaru - Președinte Societatea Română de Protetică Dentară şi Maxilo-Facială, vicepreședinte Societatea Română Dentară, Beatrice Rancea - Manager interimar Opera Națională București, Elisabeta Bostan - Regizor și scenarist, Vicepreședintele Consiliului Director DACIN SARA, Lucia Hossu Longin - Realizatoare TV, Laurențiu Damian - Regizor și scenarist, Președintele Uniunii Cineaștilor din România, Conf. Univ. Dr. Dumitru Chirleșan - Rectorul Universității Pitești, Prof. Univ. Ovidiu Puiu - Rectorul Universității ”Constantin Brâncoveanu” , Filofteia Pally - cercetător științific Muzeul Goleşti dar și elevi argeșeni olimpici sau cu rezultate deosebite la învățătură precum Ghebaru Maria Adelina (Colegiul Național IC Brătianu) – Premiul II la Limba Germană, Ondrea Alexandra Ioana (Colegiul Național ”Zinca Golescu”) – Premiul III la Limba Engleză, Ioneci Alexandra (olimpică – Olimpiada de Logică), Mihai Maria-Miruna (olimpică – Olimpiada de Religie), Ilie Alexandra-Mihaela, Dincă Alexandra-Marina, Stroe Nicole-Mihaela, Mihăescu Andreea-Isabela, Soare Ana-Maria, Cucu Alina Andreea, Tudorache Diana-Adriana.