Mariana Pană: ”Avantajele unei femei sunt obţinute prin muncă și efort”

Ultrafeminină, dar cu picioarele bine ancorate în realitate. De o delicateţe aparte, însă foarte fermă în deciziile sale. O perfecţionistă ce nu renunţă atunci când şi-a stabilit un obiectiv. Mariana Pană este directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, o funcţie de o mare responsabilitate, prin prisma faptului că prin APIA se derulează finanţările din fondurile europene și bugetul național pentru susţinerea agriculturii. A parcurs treptele profesionale una câte una pentru ca, în 2019, să câştige concursul pentru postul de director executiv. Primul pas în această carieră l-a făcut în 2006, în urma promovării examenului pentru funcția de consilier debutant, din cadrul Centrului Județean APIA Argeș, iar în 2012 a devenit director adjunct. Şi, pentru că în domeniul său sunt schimbări şi noutăţi care apar constant, se perfecţionează continuu pentru a putea răspunde prompt tuturor nelămuririlor cu care vin cei ce îi trec pragul. Este o femeie independentă şi foarte determinată, care îmbină cariera de succes cu cea mai frumoasă „profesie” din lume, cea de mamă a unui băiat căruia i-a insuflat principii solide şi care îi aduce zi de zi bucurii prin rezultatele sale şi prin modul de a gândi şi de a vedea lumea. 

„În societatea românească femeile sunt mult mai dezavantajate atunci când vine vorba de funcții manageriale, pentru că se pleacă de la premiza inferiorității acestora față de bărbați. Avantajele unei femeii sunt obţinute prin muncă și efort. O femeie va munci întotdeauna mai mult decât un bărbat și nu neapărat pentru a dovedi ceva, ci pentru că poate. Deși imaginea femeii manager sau lider este o noțiune  controversată la noi în țară, femeile continuă să urce pe scara ierarhică profesională, fie că vorbim de administrație, politică sau buisness, obținând astfel carierele dorite, dovedind că pot fi performante în domeniile în care activează și pot fi adevărați lideri. Este însă nevoie de timp, de multă convingere și muncă, pentru ca tot mai multe femei să fie implicate în funcții de conducere.”, este de părere Mariana Pană, care s-a luptat la rândul său cu prejudecăţile celor din jur. 


Întrebată ce femeie şi-ar alege ca model şi motivul pentru care o face, aceasta ne-a răspuns că o admiră pe Diana, prințesa de Wales, pentru stil, dar şi pentru compasiunea de care a dat dovadă.