Maria Dinu sau... când femeia este om

M-a sunat și mi-a spus: „Mă știi, nu îmi plac textele siropoase!”. Am știut de atunci că îmi va fi greu să leg două cuvinte, nu pentru că m-aș fi specializat în „sirop”, ci pentru că în rubrica asta spunem lucruri mai... gingașe despre doamne. Maria Dinu este însă mai mult decât o doamnă, decât o femeie... (presimt că la replica aceasta i-a crescut glicemia!). Maria Dinu este... om. Dacă sunteți născuți înainte de '80, știți, cu siguranță, că în vremurile epocii de aur lumea era împărțită în două: femei și oameni. Așa este și acum, nu vă faceți iluzii, dovadă faptul că încă mai avem Organizații de Femei, adevărate rezervații închise în țarcul din care, din când în când, bărbații mai extrag câte o câștigătoare. 


Pe Maria Dinu și alte câteva femei pe care le numeri pe degete nu le-a extras nimeni, pentru că au fost libere dintotdeauna. E luxul pe care și-l permit doar cei cu adevărat puternici și deștepți... (pauză de măsurat glicemia, din nou!). Este de notorietate că, vreme bună, Maria a fost femeia puternică din spatele celui mai puternic bărbat din Argeș. Astăzi, deține una dintre funcțiile la care puțini s-ar înhăma și pentru care puțini s-ar califica. Depunându-și candidatura la PSD Argeș, a reușit să bage spaima în toți bărbații partidului, care s-au mobilizat într-o manieră fără precedent, ceea ce spune foarte multe. 


Ce înseamnă o femeie puternică? Pentru asta am apelat la literatura de specialitate: revista „Elle” pentru cucoane, articolul „10 lucruri pe care o femeie puternică NU le face niciodată”. Am făcut-o intenționat, știu că Maria nu este fiartă pe zona glossy! Iar la revistă zice așa:

„Nu o interesează ceea ce cred alții despre ea; nu îi pasă de cum arată alte femei; nu se cântărește în mod constant; nu urmărește trendurile; nu acordă atenție la ce postează alții pe social media; nu are prieteni toxici; acceptă greșelile pe care le face; acceptă și momentele grele; nu este obsedată de ideea de a fi căsătorită.”. Cred că 99,9% se încadrează în canoanele revistelor glossy despre femeile puternice, desigur, spre disperarea părinților, care ar dori-o mai degrabă la casa ei, nu la „Casa Albă”.


„Care sunt avantajele unei femei atunci când se pune problema preluării unor funcții manageriale, indiferent de domeniul de activitate?” - întreabă redactorul (pentru că trebuie să scoatem Maria din zona de confort!). Iar Maria răspunde:

„Femeia nu are și nici nu ar trebui să aibă avantaje la preluarea unei funcții de conducere, doar egalitate de șanse, înțelegând prin asta o competiție corectă. În exercitarea acestui tip de funcție, femeia are avantajul seriozității și al empatiei. Femeia tratează problemele, de oricare tip ar fi, cu mai multă răbdare și cu determinarea de a găsi soluții, cu o mai mare disponibilitate la efort și cu mai multă seriozitate”. 


Întrebând-o și ce model de doamnă o inspiră, Maria Dinu și-a scos din arsenal și simțul umorului:

„Deși mi s-a spus în multe feluri :)))), nu am un model anume. Am doar principiile mele, de la care nu pot și nu vreau să mă abat.”