Ministrul de Interne a declarat că Slujba de Înviere se va face fără credincioși.

UPDATE: 15 aprilie, ora 23:30

Marcel Vela a susținut în această seară o declarație de presă pe tema acordului MAI - BOR, în care a declarat că Slujba de Înviere se va face fără credincioși.

”Am avut noi discuţii cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe. Am ajuns la un nou acord pentru a revizui unele măsuri pentru sărbătorile pascale.

Slujbele religioase se vor oficia cu respectarea îndrumărilor BOR şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanţarea socială fără participarea credincioşilor.

Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, începând cu ora 20.00, având asupra lor cartea de identitate, banderolă albă pe braţ.

Credincioşii vor primi Paştile şi sfânta Lumină fără a ieşi în stradă, iar în zona blocurilor aceastea vor fi luate de un reprezentant care va purta echipament de protecţie, mască şi mănuşi.

Structurile MAI şi MApN vor asigura ordinea publică pe toata durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini. Îi mulţumesc Patriarhului Daniel pentru înţelegere şi colaborare.”, a spus Vela.

 

 

UPDATE: 15 aprilie, ora 12:30

În acest moment  se ține o ședință la Palatul Cotroceni , privind măsurile care se impun în contextul prelungirii stării de urgență.

La ședință mai participă premierul României, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Finanțelor Publice, Vasile Cîțu, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Declarația președintelui Iohannis vine în contradicție cu cea a lui Marcel Vela , acesta a declarat mai devreme :

,,Nu avem niciun motiv de relaxare. Avem peste 7.000 de persoane infectate. Avem de ieri până azi 20 de persoane care au murit. Avem de ieri până azi 340 de persoane în plus infectate cu coronavirus. Nici vorbă de relaxare. Ca să fie cât mai clar ce am spus ieri, poate n-a ajuns la toată lumea. Cuvântul de ordine este "Stați acasă". E regretabil să observăm că cele mai bune intenții creează cele mai mari complicații. Așa se pare că se întâmplă cu un așa-zis acord încheiat între MAI și Biserica Ortodoxă. Probabil că nu s-a înțeles foarte bine ce se dorește. Mulți români au înțeles că e cazul să ne relaxăm. Nu e cazul să ne relaxăm.,, 

Revenim cu informații 

 

Ministrul de Interne, Marcel Vela,  a negat scandalul cu președintele Klaus Iohannis, despre care vorbesc surse politice, izbucnit după ce ministrul a anunțat că polițiștii vor împărți lumina de Paște.

Potrivit surselor, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, și Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, s-ar fi plâns premierului că decizia lui Marcel Vela luată de unul singur, își bate joc de toate măsurile luate până în prezent și că pune în pericol tot ce au realizat.

"În primul rând, aș dori să repet ceea ce spun de prin 8 martie, să luați informații doar din surse oficiale, nu din zvonuri, care acum, pe acestă epidemie și situație delicată, se urcă pe valul electoral politic ca să creeze tot felul de diversiuni în rândul guvernanților.

Întâlnirile cu domnul președinte sunt periodice și tema e legată de starea de urgență, chestiuni extrem de serioase. Eu, înainte de a face un lucru, în calitate de ministru, e normal că îl anunț pe primul ministru și pe președinte. Ambii erau la curent cu ce am anunțat aseară. Motivul pentru care am luat deciziile au fost cât se poate de simple: cu toții dorim să evităm aglomerația în seara de Înviere. Biserica a fost foarte deschisă și apreciez acest lucru", a declarat ministrul în urmă cu puțin timp.

Ministrul Vela a explicat că a fost o decizie luată în mod oficial și cu consultare.

"Ortodocșii trebuie să facă cum spune domnul președinte. Să stea acasă, să nu meargă la biserică, să nu invite la masă pe nimeni, să nu meargă în vizită și să nu meargă după lumină", a mai spus Vela.

Ministrul de Interne spune că a luat această decizie pentru a evita aglomerarea din biserici. 

"Dacă nu luam această decizie, vă spun că erau oameni care nu înțelegeau și sâmbătă erau bisericile pline. Se împrăștia virusul și trebuia să intervenim pentru a respecta legea și puneam Jandarmeria și Poliția în situația neplăcută ca știre internațională luată de toate televiziunile că la biserca x din satul y, Jandarmeria a oprit lumea să se ducă la biserică. Nu am luat această decizie pentru că n-am avut ce să fac ieri după-amiază", a explicat Vela.

 

Sursa: antena3.ro