Manelistul Dani Mocanu - în spatele protestelor de la Pitești

România a intrat în zodia protestelor. Noile restricții impuse de către autorități, pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID, au amplificat frustrarea în rândul societății. S-a protestat și la Pitești. Sute de oameni din zone cât se poate de diferite au ieșit în stradă. Printre ei s-au aflat oameni de afaceri ajunși la capătul răbdării, câțiva cetățeni angrenați politic, dar și un număr generos de iubitori de manele, capacitați - din informațiile noastre - de manelistul Dani Mocanu și fratele acestuia, Romario Mocanu, care a și transmis live din centrul Piteștiului. WC-ul de 400.000 de euro din fața primăriei a devenit, încă o data, loc de pelerinaj. S-au ținut discursuri din fața sa, iar oamenii și-au făcut selfie cu mărețul obiectiv și au spus că se simt mult mai… ușurați. 

 

CITEȘTE ȘI ... Medic ATI, de 28 de ani, găsit mort. Tocmai ieșise din tură. Lucra pe secția Covid


Daniel Racoveanu: „Noi suntem închiși, dar plătim chirii, rate, taxe, impozite, salarii!”


Purtătorul de steag și discurs a fost Daniel Racoveanu, multiplu campion național la culturism, dublu medaliat la campionatele mondiale de culturism și fitness și campion național la atletism. În 2019, anul care a precedat pandemiei, acesta își deschidea sala de fitness și nutriție, FDR FIT GYM. Astăzi, pentru a supraviețui, pentru a plăti chiria sălii, dările către stat și salariile, Racoveanu a trebuit să-și vândă casa părintească. 


„De un an aplicați aceeași teorie, dar pandemia e tot aici, cazurile se înmulțesc. Suntem proștii planetei! În orice stat care se confruntă cu această pandemie, guvernele acordă un ajutor social, îi sprijină în mod efectiv pe cei cărora le interzice dreptul la muncă, ajută mediul de afaceri. Noi suntem închiși, dar plătim chirii, rate, taxe, impozite, salarii! Ni se taie din orele de muncă, sunt restructurări și nimeni nu vine cu măsuri reale, ci doar cu praful de pe tobă, în cazul fericit. Stăm cu frică în fiecare dimineață când ies pe post Arafat și acoliții lui și ne spun cât de nesimțiți suntem că nu respectăpm regulile. Le-am respectat și ce am rezolvat? Vrem să fim liberi, să ne plimbăm pe stradă. Nu puteți să ne închideți vara în case, iar iarna să ne lăsați afară! Dacă am fi mai liberi, am fi mai fericiți și mai responsabili! Știm și noi să ne protejăm și să avem grijă de cei dragi! După ei, nu trebuie decât să muncim, dacă mai avem unde, și să murim! Vrem ca cei de la conducere să înțeleagă că un copil nu poate învăța online, că are nevoie de socializare, de ieșirea în natură, că trebuie să facă sport. Vrem să ne protejăm, dar nu așa cum vreți voi, că mai rău faceți!”, a strigat, din spatele portavocii, Daniel Racoveanu.


Principala sa nemulțumire - ca, de fapt, a tuturor celor care au scandat pe străzile Piteștiului - s-a îndreptat împotriva lui Raed Arafat, căruia i-au cerut demisia.

„Noi suntem creștini, nu suntem cretini. Ești în țara noastră, nu tu faci legea, nu ești generalul suprem al României. Ai fost pus de sus, dar noi o să te dăm jos. Suntem terorizați să nu putem să muncim și să ne vedem între noi! Suntem terorizați de tine, nu te mai vrem!”, a mai strigat Racoveanu. 

 

CITEȘTE ȘI  ... Medic: Protestele, mediul ideal în care se transmite virusul

 

 Răzvan Ciobanu-Dobrescu: „Am transmis că oamenii doresc eliminarea purtării măștilor în aer liber”


Un alt cetățean implicat activ în protestele de la Pitești a fost Răzvan Ciobanu-Dobrescu, vicepreședinte al partidului Dreapta Liberală și… „pionier în media argeșeană”, așa cum se prezintă în calitatea sa de moderator la o televiziune argeșeană. Acesta a fost prezent și la așa-zisele negocieri cu prefectul Emilia Mateescu. Spun „așa-zisele” în sensul în care, ca să negociezi ceva, trebuie să fii și în postura de a o face, or un prefect, indiferent de numele său, nu poate negocia nimic, ci doar să preia informația și să o transmită mai departe.


„Am transmis că oamenii doresc libertate, am transmis că oamenii doresc eliminarea purtării măștilor în aer liber, am transmis dorința oamenilor de a fi lăsați să își desfășoare activitatea în condițiile actuale, într-un cadru de normalitate, exact cum este stipulat în Constituția României, dreptul la muncă, dreptul la liberă exprimare, dreptul la educație, dreptul la sănătate. De asemenea, am întrebat dacă domnia sa consideră că situația actuală este una de normalitate. Răspunsul a fost că actualele măsuri sunt singurele care pot opri acest «ucigaș»: masca și vaccinarea cât mai rapidă. (…) Așteptăm ca dialogul cu doamna prefect să continue într-un cadru de transparență totală.”, menționează Răzvan Ciobanu-Dobrescu, moderator la un post TV care militează împotriva restricțiilor. 

 

CITEȘTE ȘI ... Se angajează la Taxe și Impozite Pitești!

 

Dani Mocanu și fratele său - în stradă


Mulți dintre cei prezenți în piață nu păreau însă nici antreprenori, nici părinți îngrijorați că nu au cu cine să-și lase copilul în luna forțată de vacanță, nici disponibilizați din cauza pandemiei. Aproape 90 de persoane ar fi fost… capacitate să iasă la protest de către manelistul piteștean Dani Mocanu și fratele acestuia, Romario Mocanu, acesta din urmă apărând în numeroase transmisiuni live. Șeful Jandarmeriei Argeș, colonelul Gheorghe Lupescu, a fost prezent seară de seară în mijlocul protestatarilor, îmbrăcat în civil. Lupescu susține că, în timp ce Romario Mocanu a fost o prezență activă, Dani Mocanu ar fi apărut, pentru puțin timp, cât să își încurajeze fanii. 
Am putea spune că cei aproape 90 de piteșteni, fani ai lui Dani Mocanu, manelistul care de ceva vreme spune că s-a pus în slujba lui Dumnezeu, au ieșit în stradă pentru a apăra industria… muzicală; e drept, ramura aia prea puțin fiscalizată, unde se face evaziune la greu. Așa se face că străzile au răsunat de manele, iar Piteștiul a ajuns din nou la știrile naționale, ducând, cumva, în derizoriu parte dintre nemulțumirile valide ale cetățenilor.

 

CITEȘTE ȘI ... Lunca Argeșului, un „brand” al Piteștiului: Parc cu cafenele, terase, pub-uri, chiar cluburi!

 


Protestatarii au dorit să ia cu asalt și Spitalul Județean


Șeful Jandarmeriei Argeș ne-a mai declarat că mobilizarea pentru protestele din Pitești s-a făcut pe site-urile de socializare, din mai multe zone și că la acestea au participat foarte mulți tineri sub 26 de ani și foarte multe persoane de etnie rromă. Colonelul Lupescu spune că în a treia seară de proteste s-a dorit să se meargă și la Spitalul Județean, după modelul altor orașe, însă acțiunea le-a fost blocată de Jandarmerie și Poliție. S-a încercat ruperea cordonului de jandarmi în dreptul Cinema Lumina, însă tentativa nu s-a bucurat de succes. Protestatarii au aruncat cu brichete în jandarmi, însă au fost identificați și amendați cei care au făcut un asemenea gest. 

 

CITEȘTE ȘI ... (video) Protest pe ritm de manele, la Pitești!

 

La Pitești nu a fost pe bază de AUR


Dacă în alte părți ale țării, protestele au fost acoperite de o pojghiță fină de... AUR, aceasta a lipsit la Pitești. Doru Iancu, președintele AUR Pitești, ne-a declarat că, personal, nu a avut un program care să-i permită să iasă în stradă, dar că înțelege supărarea celor care, spre exemplu, nu pot fi de acord cu absurditatea închiderii magazinelor la ora 18.00. Acesta susține că AUR Pitești nu este o organizație în care să se dea strigarea pe unitate pentru ca oamenii să iasă în stradă, așa cum fac alte partide care își aduc membrii cu autocare la mitinguri, și că fiecare este liber să-și exercite drepturile civice așa cum dorește. Întâmplător, mai nimeni din organizația AUR Pitești nu a simțit vreun imbold civic deosebit în acest sens, reținându-i, probabil, numărul din ce în ce mai mare de argeșeni care ajung la ATI. 

 

CITEȘTE ȘI  ... Oana But, piteșteanca care coordonează echipe antitero. Cum a ajuns să îmbrace uniforma

 

Prefectul: „Reprezentanții protestatarilor au venit cu doleanțe personale, nu cu revendicările străzii”


În a treia seară de proteste, prefectul județului, Emilia Mateescu, a primit vizita a trei reprezentanți ai protestatarilor, așteptând ca aceștia să îi expună, concret, revendicările străzii. Prefectul spune că fiecare și-a spus, mai degrabă, oful personal. 


„Singurul care a venit cu o solicitare concretă a fost domnul care deține o sală de fitness, Daniel Racoveanu, care aș putea spune că vorbea și în numele celorlați patroni de săli. Dumnealui mi-a relatat problemele financiare pe care le întâmpină și mi-a explicat ce măsuri s-au luat pentru ca cei care practică sportul în sală să o facă în siguranță. Ceilalți doi nu au venit cu revendicări concrete. Unul dintre aceștia s-a plâns că nu s-a putut înscrie la un concurs pe post din cauza unei schimbări legislative, iar cel de-al treilea, redactor TV, Răzvan Ciobanu-Dobrescu, dorea să facă live pe Facebook. Tot acesta a cerut renunțarea la mască și mi-a spus că nu crede în vaccin.”, ne-a mărturisit prefectul Emilia Mateescu. De asemenea, aceasta ne-a declarat că, din ce a observat, stând seară de seară să urmărească mișcările din Piața Milea, dar și din informațiile primite de la Poliție și Jandarmerie, a constatat că erau foarte mulți tineri „care nu făceau parte de cei afectați economic de măsurile impuse în pandemie, lăsând impresia că doar au profitat de proteste pentru a ieși din case”.


Am corecta puțin cele spuse de doamna prefect, în sensul în care tinerii au fost și sunt o categorie extrem de afectată de pandemie, indiferent că familiile au suportat sau nu restricții financiare. Psihologic vorbind, restricțiile impuse vor lăsa urme în cazul multora. Ceea ce se întâmplă nu doar pe străzile din Pitești reprezintă, probabil, o consecință directă a modului în care actuala guvernare înțelege să comunice cu cetățenii. Dacă nu își va reconfigura de urgență și strategia, și comunicarea, nu va avea o guvernare nici prea liniștită, nici prea lungă…


Preluat: saptamanalul ancheta