Mândri de Helios și Dara! Fac demostrații la congresul mondial de salvare montană

În această perioadă, în Bulgaria la Borovets, s-a desfășurat Congresul Internaţional de Salvare Montană, cel mai mare eveniment de acest gen care se organizează pe plan mondial.
România a concurat cu cinci câini de avalanșa, printre care Helios și Dara, cei doi eroi canini de nădejde ai Argeșului.
Vineri, împreună cu reprezentanţii bulgari, România a susținut un atelier de lucru şi prezentare pus în scenă de cele cinci echipaje canine care compun echipa ţării noastre la această acţiune. Vedete au fost cinci câini de avalanşă duşi la Borovets de delegaţia României: Helios şi Dara (rasa Border Collie), conduşi de Ion Sănduloiu de la Salvamont Argeş, Vreni şi Xara (rasa Malinois) - conduşi de Cristian Brecică din Caraş Severin şi Eric (rasa Malinois), venit cu Dumitru Pascu, de la Suceava.

CITEȘTE ȘI ... Italienii rătăciți în munți pleacă acasă teferi!


Aceştia sunt o parte dintre reprezentanţii şcolii române de câini de avalanşă, organism în care, în ultimii doi ani, s-au mai format sau sunt în diverse stagii de formare şi atestare echipaje de intervenţie din alte patru judeţe: Mureş, Bihor, Harghita şi Sibiu. În afară de conductorii canini, din delegaţia României mai fac parte: Sorin Gane, Nicolae Pleşiţă şi Adi Dăscălescu (din Argeş), Raul Papalicef (Neamţ), Loredana Durnac şi Nicolae Durnac din Suceava, Cornoiu Sabin şi Carlos Tascău (şi câinele Recco, în pregătire) din Gorj.

CITEȘTE ȘI ... Dan Manu: Vizită de control la Spitalul de Pediatrie Pitești!


Ion Sănduloiu va participa la workshop-ul canin de salvare cu cei doi patrupezi din rasa Border Collie: Dara, în vârstă de 3 ani, câinele său personal, cu care Serviciul Salvamont a încheiat un protocol de colaborare şi deja celebrul Helios (4 ani), vedeta care de la vârsta de 6 luni, când a ajuns în România, face nu doar demonstraţii spectaculoase şi intervenţii propriu-zise, ci şi senzaţie.

Pe lângă Helios şi Dara, Salvamont Argeş mai are un câine de intervenţie în avalanşă, pe Haiduc, aflat în formaţia Câmpulung, care însă nu este prezent la Borovets.

În urmă cu aproape doi ani, Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România a înfiinţat, ca urmare a demersurilor făcute de către Salvamont Argeş, în vederea creşterii numărului de unităţi canine de salvare/recuperare din avalanşă, “Brevetul Naţional pentru Unitate Canină de Intervenţie la Avalanşă”. Anul trecut, la Padina, în munţii Bucegi, a avut loc, în premieră în ţara noastră şi în Salvamontul naţional, primul stagiu de verificare şi brevetare a unităţilor canine pentru avalanşă. Instructorul stagiului a fost chiar Ion Sanduloiu, însotit de câinele Helios.

CITEȘTE ȘI ... SINGUR ÎN MUNȚI! Șeful Salvamont urcă însoțit doar de câini să salveze doi turiști!


Congresul Internaţional de Salvare Montană de la Borovets - Bulgaria reuneşte reprezentanţi ai salvatorilor montani din peste 50 ţări de pe toate continentele, institute de cercetări şi cei mai mari producători de echipamente de salvare montană din lume, care aduc la eveniment rezultatele celor mai avansate cercetări şi descoperiri în acest domeniu.

Sursa: Adevarul.ro