Mâncăm cât pentru doi în sarcină?

Sarcina este renumită pentru “pofte” şi kilogramele acumulate, însă nu este o perioadă de excese alimentare. Medicul Carmen Cheleş medic - specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în medicină materno-fetală, cu competență de ecografie obstetricală și ginecologică, ce efectuează ecografii de morfologie fetală la clinica Hera’s Med din Bradu lămureşte şi problema alimentaţiei în perioada de sarcină. Deşi apare necesitatea unui aport nutritiv, asta nu înseamnă să  mâncăm cât pentru doi.

“În sarcină, la o greutate normală a mămicii, se acceptă între 11 şi 15 kilograme acumulate pe parcursul celor 9 luni. Creşterea în greutate trebuie să fie bine controlată în sarcină! Este important şi pentru mamă şi pentru copil. Un exces de kilogame nu este un lucru bun în nicio situaţie, cu atât mai mult în sarcină. Obezitatea, care este o boală, nu o problemă de estetică, afectează inima, respiraţia, sistemul renal, ce pot fi influenţate de o creştere în exces în greutate. De asemenea, poate creşte riscul de avort, malformaţii congenitale, diabet în sarcină, hipertensiune, chiar şi moarte fetală inutero, precum şi alte complicaţii. Răspunsul la întrebarea dacă mâncăm pentru doi este NU! Nu mâncăm pentru doi. Copilul nostru nu este cât un adult, este foarte mic. Şi nici poftele nu există şi nu afectează copilul! Cu cât se acumulează kilograme mai multe, cu atât este mai greu să le dai jos după naştere”. 

 

 

 


Ce mâncăm în sarcină?

“Nici nu ne înfometăm. Trebuie să avem o alimentaţie sănătoasă, echilibrată, ceea ce înseamnă mese regulate, la ore aproape fixe, cu produse care să acopere toţi factorii nutritivi. Nu trebuie făcut exces de niciun fel, nici  măcar de fructe. Este indicat să mănânci un strugure, în momentul în care mănâncă un castron întreg de struguri nu mai este sănătos. O ameninţare pentru greutate, nu doar în perioada de sarcină: ronţăitul! De asemenea, atenţie la mâncatul seara sau neregulat. Nu trebuie să te duci cu cina foarte târziu pentru că metabolismul încetineşte foarte mult şi tot ceea ce mâncăm seara se depune. Ideal este ca ultima masă a zilei să fie cu 2 – 3 ore înainte de culcare.” 


Gravidele supraponderale sunt sfătuite să apeleze cu încredere la nutriţionist, care să le prescrie o dietă personalizată.