Majoritatea consumatorilor de droguri provin din familii monoparentale

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (ANA) Argeş oferă consumatorilor de droguri consiliere gratuită. Cu toate acestea, numărul celor care cer ajutorul specialiştilor pentru a scăpa de dependenţă este mult mai mic decât cel al consumatorilor. În primele luni ale lui 2021, 21 de argeşeni au apelat la consiliere şi tratament. Cei mai mulţi sunt amatori de canabis şi etnobotanice, acestea din urmă câştigând din ce în ce mai mult teren în preferinţele consumatorilor argeşeni de substanţe interzise. Pentru a vedea cum se prezintă situaţia la nivelul judeţului nostru în ceea ce priveşte consumul de stupefiante şi lupta împotriva acestui flagel, am stat de vorbă cu subcomisarul Daniel Gheorghe, şeful  Centrului Regional Antidrog Piteşti.

 

 

Cum se pot adresa consumatorii de droguri agenţiei pe care o conduceţi?


- Acordarea de sprijin se face la cererea consumatorului sau a reprezentantului legal în cazul în care acesta este minor. De asemenea, acordarea tuturor serviciilor este gratuită. Consumatorii de droguri care ne cer ajutorul  beneficiază de servicii de asistenţi medicală, asistenţă psihologică şi socială, care se asigură prin managementul de caz. De la începutul anului până în prezent au fost admişi la tratament un număr de 21 de persoane. 

 


Ce campanii de prevenire aveţi în  desfăşurare?


- Avem campaniile „Cum să creştem sănătoşi”, „ABC-ul emoţiilor”, „Creaţii”, „Eu şi coplilul meu”. În plus, mai avem campania „Fii liber”, o campanie de prevenire a consumului de etnobotanice. Toate campaniile noastre au ca scop informarea, educarea, conştientizarea, sensibilizare a eleviilor, dar şi a părinţilor cu privire la efectele negative ale consumului de droguri. Aceste campanii urmăresc responsabilizare elevilor, a profesorilor, a părinţilor cu privire la efectele negative ale consumului de droguri. Prin proiecte se încearcă şi dezvoltarea unor abilităţi de viaţă sănătoase, se încearcă conştientizarea părinţilor cu privire la faptul că ar trebui să aibă un rol proactiv atât în educaţie, cât şi în oferirea unui exemplu pozitiv pentru copiii lor.

 


Aveţi parte de sprijin venit din partea profesorilor?


- Toate proiectele noastre sunt implementate şi cu ajutorul Inspectoratului Şcolar Judeţean, cu ajutorul profesorilor. În această perioadă dificilă am desfăşurat activităţi în mediul online cu sprijinul cadrelor didactice.

 

Care este statusul ocupaţional al beneficiarilor ANA Argeş?


- În jur de 50% dintre beneficiarii ANA Argeş sunt adolescenţi, 30% au o ocupaţie şi 20% sunt fără ocupaţie.

 


Joacă familia un rol important în evitarea debutul consumului de droguri pentru adolescenţi?


- Majoritatea consumatorilor care apelează la serviciile noastre, şi ne referim aici la adolescenţi, provin din familii monoparentale. Aici vorbim de o componentă psihologică, consumul de droguri este o formă de escapadă din punctul de vedere al adolescentului. De fapt, el nu a găsit o altă formă de a-şi împlini nevoile. Aspectele esenţiale în educaţia unui copil le reprezintă iubirea şi atenţia oferită copilului. În momentul în care aici apar sincope se produce un declic major şi ei, practic, recurg la consumul de droguri pentru a uita, pentru a evita acel sentiment de nemulţumire, de abandon.

 


Ce fel de servicii primesc consumatorii care va solicită ajutorul?


- În ceea ce piveşte acordarea serviciilor pe linie de asistenţă, noi avem pe managementul de caz medic, asistent social şi psiholog. Serviciul se asigură integral celor care apelează la noi şi este gratuit.

 


Care este drogul cel mai des consumat în anul 2021 la nivelul judeţului Argeş?


- Principalele tipuri de droguri consumate la nivelul judeţului Argeş sunt etnobotanicele şi canabisul. Anul trecut pe primul loc era canabisul urmat de etnobotanice. Acum acestea se află undeva la egalitate. Etnobotanicele sunt nişte substanţe chimice despre care nu se ştie foarte clar ce efecte nocive au asupra organismului.

 


 Ce vârstă au în general consumatorii de droguri care apelează la ANA Argeş?


- Nu există neapărat o medie de vârstă, avem şi consumatori adolescenţi de 16 ani, dar şi persoane de 60 de ani care cer ajutorul specialiştilor.

 


Care credeţi că este factorul esenţial în debutul consumului de droguri şi la ce ar trebui să fie atenţi părinţii?


- Poate că aici joacă un rol foarte important şi anturajul. De regulă, copiii care stau foarte bine centraţi în ceea ce priveşte relaţia cu părinţii, au o comunicarea bună cu aceştia, au parte de afecţiunea, înţelegerea şi sprijinul acestora, nu cred că vor avea probleme, frustrări de genul pentru a recurge la consumul de droguri pentru a uita de aceea stare de frustrarea în relaţia copil-părinte. 

 


Există unităţi de învăţământ care au solicitat ajutorul instituţiei la început de an?


- Am fost solicitaţi de un liceu de la Mioveni, în cadrul unui proiect unde  intervenim pe linie de antidrog. Pe lângă Mioveni avem în implementare proiecte în majoritatea unităţilor de învăţământ din Argeş şi aici mă refer la Câmpulung, Curtea de Argeş, Costeşti, Topoloveni.

 


Un sfat pentru părintii ai căror copii sunt consumatori de droguri?


- Părinţii al căror copil a recurs la consumul de droguri ar trebui în primul rând să nu-l judece, să nu-l eticheteze, să-i ofere sprijin şi să consulte un specialist.


Preluat: saptamanalul ancheta