MÂINE! Ziua Mondială fără Tutun!

În fiecare an, la data de 31 mai, Organizația Mondială a Sănătății și partenerii săi marchează Ziua mondială fără tutun, în încercarea de a atrage atenția asupra riscurilor majore pe care le prezintă consumul de tutun asupra sănătății și reducerea până în 2030 cu 1/3 a deceselor premature cauzate de bolile netransmisibile, în principal bolile cardiovasculare, cancerul şi bolile pulmonare, obstructive cronice.

Tema WNTD 2017 “Tutunul – o ameninţare severă la adresa dezvoltării” şi sloganul “Fumatul ruinează sănătatea şi contribuie la sărăcie!” reprezintă avertismente privind
impactul fumatului asupra indivizilor şi economiei: decese premature, costuri uriaşe pentru tratarea bolilor cauzate de fumat şi pierderii mari de productivitate asociate morbidităţii tabagice.

Scopul WNTD 2017 este de a conştientiza naţiunile, comunităţile şi indivizii în privinţa ameninţărilor industriei şi consumului de tutun la adresa dezvoltării ţărilor, incluzând sănătatea şi bunăstarea cetăţenilor.

În absenţa unei aplicări riguroase a Convenţiei Cadru pentru Controlul Tutunului (FCTC) la care au aderat majoritatea ţărilor, cele 6 milioane decese/an atribuite astăzi consumului de tutun vor ajunge la 30 milioane în 2030.

În România, în ciuda descreşterii după 2007, consumul de tutun se menţinea încă relativ ridicat în 2014, cu prevalenţa de 27% (circa 37% fumători de genul masculin şi 17% de cel feminin, însemnând circa 4,3 milioane de fumători cu vârsta ≥15 ani. Deşi accizele au crescut după 2007, sporirea veniturilor face azi produsele din tutun mai accesibile decât la începutul anilor 2000.

Compartimentul de Promovarea Sanatatii din cadrul DSP Arges deruleaza campania anti-fumat in vederea cresterii nivelului de informare si constientizare a populatiei judetului privind riscurile asupra sanatatii asociate consumului de tutun. S-au desfasurat si sunt in curs de desfasurare actiuni de informare-educare- comunicare privind consecintele fumatului activ si pasiv asupra sanatatii, precum si actiuni de promovare a metodelor de renuntare la fumat; aceste actiuni s-au derulat si se deruleaza in unitati de invatamant preuniversitar din judet, in unitati sanitare, precum si prin afisaj si distribuire de materiale informative in locuri publice.