Maimuţa lui Nuţu Cămătaru - tranchilizată de un medic veterinar piteştean


Maimuţa  care a hoinărit prin sectorul 5 a fost unul dintre subiectele intens mediatizate săptămâna trecută. Primata, un macac, a fost capturată câteva zile mai târziu, în urma unei acţiuni ample, care a implicat forţele de ordine, dar şi specialişti în fauna sălbatică. Mai bine spus un specialist, pentru că doar unul avem în ţară şi acesta este piteşteanul Ovidiu Roşu. Veterinarul argeşean este singurul care are competenţă pe animalele sălbatice şi, astfel, el a fost chemat să tranchilizeze macacul ce cutreiera pe străzile şi prin curţile localnicilor din Sectorul 5. „Am capturat-o, o acţiune foarte dificilă, poate cea mai dificilă de până acum, din mai multe puncte de vedere, luând în considerare că sunt multe case în jur, multe locuri în care se caţăra. Exista pericolul de a lovi și de a ataca pe cineva din greşeală. Am reuşit să o nimerim de două ori. Prima oară am lovit-o în os, de aceea nu şi-a făcut tranchilizantul efectul, am alergat-o foarte mult. Va trebui să mergem la clinică, la centrul nostru de salvare şi reabilitare a animalelor sălbatice, unde vom scoate acul din os şi o vom trezi”, a declarat Ovidiu Roşu pentru presa centrală. 

Tot Ovidiu Roşu i-a luat şi leii lui Nuţu

Ulterior, acesta s-a mai pricopsit cu alte patru maimuţe, animalele sălbatice fiind găsite în curtea lui Nuţu Cămătaru, în urma raziei desfăşurate de Poliţia Capitalei, care a căutat proprietarul macacului scăpat pe străzile Bucureştiului şi a ajuns la renumitul interlop. De altfel, Ovidiu Roşu este la al doilea episod de acest tip, din experienţa sa profesională, ce îl implică pe Nuţu Cămătaru. În urmă cu câţiva ani, tot veterinarul piteştean a fost cel care a ajutat la mutarea leilor şi a urşilor pe care îi creştea familia interlopului. Maimuţele deţinute ilegal de către Nuţu Cămătaru au fost preluate şi cazate la adăpostul „Visul Luanei”, din Popeşti Leordeni, fondat de către medicul Ovidiu Roşu, în amintirea iubitei sale ce a pierit în urma unor arsuri grave provocate de un incendiu stupid. După ce primatele vor fi tratate şi vaccinate, ele vor fi mutate la Grădina Zoologică Târgu Mureş, care oferă condiţii foarte bune de cazare pentru acestea. Pentru a primi maimuţele la centrul „Visul Luanei”, a trebuit pregătit un spaţiu special şi, cum nu aveau aşa ceva, tatăl medicului Ovidiu Roşu, Iulian, a meşterit la un volier pentru a îl adapta necesităţilor primatelor. 

A studiat medicina animalelor sălbatice la Viena

Ovidiu Roşu este piteştean, însă acum el stă în Bucureşti, iar acasă mai sunt părinţii, Ecaterina şi Iulian Roşu. A fost elev al Şcolii Nr. 14 din Piteşti, apoi a urmat cursurile Colegiului „I.C. Brătianu”, după care a urmat Medicina Veterinară. A iubit animalele de mic, însă până în semestrul al II-lea al clasei a XII-a nu a lăsat niciodată de înţeles că va îmbrăţişa această profesie. „Ne-a chemat doamna dirigintă Savu, profesor de biologie, la şedinţă şi ne-a întrebat ce facultăţi vor urma copiii noştri. Eu, ştiind că el e cu matematica, am răspuns Automatică. Doamna Savu a râs şi mi-a zis că nu, Medicină Veterinară. Nu mi-a venit să cred, nici nu am fost de acord iniţial, dar, dacă el asta îşi dorea, am zis să ne apucăm repede de pregătire la biologie şi chimie. Şi am avut surpriza să aflu de la meditatori că este priceput la aceste materii, cel puţin la biologie pe care o învăţase matematic, şi a fost admis cu note foarte mari.”, ne povesteşte Ecaterina Roşu despre primii paşi ai fiului său spre această profesie nobilă. 

Ultimul an de facultate l-a parcurs în Italia, în urma obţinerii unei burse Erasmus. Formarea academică şi-a definitivat-o în Viena, în 2009, unde a a făcut studiile de masterat, pe medicina animalelor sălbatice. „El a vrut să îşi facă masteratul pe cai, însă, când a ajuns la Viena, nu au mai fost locuri şi a fost îndrumat către animale sălbatice, modul coordonat de un român. Profesorul l-a încurajat să urmeze cursul, unde erau doar 12 materanzi, şi l-a motivat spunându-i că în România sunt 28 de grădini zoologice care au nevoie de specialişti. Atunci şi-a amintit de cum venea el din Trivale şi îmi aducea acasă toate lighioanele, de la şerpi la şopârle... A absolvit magna cum laude.”, ne-a explicat Ecaterina Roşu. La acest moment, este medic în cadrul fundaţiei Vier Pfoten, fiind coordonator al proiectului de ocrotire şi ţinere sub control a reproducţiei cailor sălbatici din Grindul Letea. De asemenea, se ocupă de centrul Visul Luanei, colaborează cu ISU, ASPA şi desfăşoară o mulţime de alte activităţi. 

Mi-a cerut să îi cos steagul României pe rucsac!

A fost în Sumatra, Indonezia, Petra, unde a studiat viaţa primatelor, a primit oferte de pe tot globul, dar a preferat să rămână în România şi să îşi ofere toate cunoştinţele aici. „A avut numeroase oferte, însă el a dorit să se întoarcă acasă, după fiecare studiu, pentru că îşi iubeşte ţara. M-a pus să îi cos steagul României pe toate rucsacurile şi îl arată cu mândrie peste tot pe unde călătoreşte. Şi e plecat mereu prin lume, de parcă l-am născut în avion...”, spune zâmbind mama sa. 

 

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta