Mai mulți bani pentru părinții care își scurtează concendiul maternal

Anul acesta, stimulentul de inserție acordat părinților care se întorc mai repede din concendiul pentru creșterea copilului, va fi majorat de două ori, prima fiind programată pentru prima zi a lunii februarie 2017, iar a doua creștere a fost stabilită pe 25 ianuarie și se va aplica din aprilie 2017. Cuantumul lunar al stimulentului este de 50% din cuantumul minim al indemnizației aferente concendiului pentru creșterea copilului. Astfel, dacă indemnizația minimă este la ora actuală înCu toate acestea, Executivul a decis, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2017, act normativ apărut azi în Monitorul Oficial și care deja a intrat în vigoare, să aplice o nouă majorare a stimulentului. Concret, majorarea va fi valabilă începând cu luna aprilie 2017, atunci când stimulentul de inserție va avea un cuantum de 650 de lei.

CITEȘTE ȘI ... Președintele Comisiei Europene cere introducerea SALARIULUI MINIM în toate țările UE

Plata stimulentului de inserție încetează când copilul împlinește doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap). Totuși, în cazul persoanelor care obțin venituri cu minimum 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap), acordarea stimulentului se prelungește până când copilul împlinește trei ani (respectiv patru ani, în cazul copilului cu handicap). valoare de 1.062,5 lei și, de la 1 februarie 2017, va ajunge la 1.232,5 lei, rezultă că stimulentul este, în prezent, de 531,25 lei, iar de luna viitoare va ajunge la 616,25 lei.


Totodată, stimulentul de inserție poate fi solicitat de oricare dintre cei doi părinți și poate fi acordat pentru fiecare naștere.