Mai bine calificat, decât fără bacalaureat!

În prima sesiune de admitere, de la începutul verii, cele 13 colegii tehnice din Argeş au venit cu o ofertă de 672 de locuri. După sesiunea din iunie, s-au înmatriculat 412 elevi şi au rămas disponibile 260 locuri pentru etapa de toamnă. Inspectorul şcolar general, Dumitru Tudosoiu, a subliniat cât de important este ca şi părinţii să îşi îndrume copiii către colegiile tehnologice şi să prefere ca aceştia să fie muncitori calificaţi decât absolvenţi de liceu, fără bacalaureat, care nu îşi pot găsi un loc de muncă, îngroşând rândurile şomerilor.

„Părinţii sunt cei care îi pot îndruma pe absolvenţii de clasa a VIII-a să aleagă un colegiu tehnologic, care le va oferi posibilitatea de a se specializa şi de a învăţa o meserie. Cred că nu sunt încurajaţi să meargă către şcoala profesională, deşi rezultatele lor şcolare arată că mai bine s-ar specializa într-un domeniu decât să meargă la un colegiu şi să nu reuşească să ia bacalaureatul.


 Dacia – singura societate care a semnat contracte pe învăţământul dual
A fost atinsă şi problema învăţământului dual, văzut ca o soluţie pentru calificarea forţei de muncă. Dacă în învăţământul tehnologic, elevul primeşte, lunar, o bursă de 200 lei, la cel dual valoarea este dublă şi au chiar şi posibilitatea de a i se asigura cazare şi transport de către agentul economic partener.

„Avem acum şi învăţământul dual, dar, deşi agenţii economici se plâng de lipsa personalului calificat, acum nu mai reuşeşti să dai de ei, ca să închei contract pentru a susţine o clasă. Am încheiat contract cu un singur agent economic din judeţ, Uzina Dacia, şi cu mare chin am reuşit să formăm două clase. Sunt situaţii paradoxale. În timp ce atât Piteştiul este împânzit de şantiere de construcţii, cât şi împrejurimile, nu am reuşit să formăm o clasă pe segmentul construcţiilor, deşi este nevoie de aşa ceva, pentru că nu s-a implicat nicio societate.”, a declarat inspectorul general Dumitru Tudosoiu. 


Cele spuse de acesta sunt întărite şi de către prefectul Emilian Dragnea, care a transmis primarilor să popularizeze în rândul cetăţenilor oportunităţile oferite de învăţământul profesional.

„Anual, circa 1.000 de elevi încheie liceul cu un certificat de absolvire, cu medii din timpul anilor de gimnaziu doar cât să le ajungă de promovare  şi pe care îi trimitem pe piaţa muncii fără nicio calificare. Părinţii trebuie îndrumaţi să aleagă şcolile profesionale pentru copiii lor. Pentru învăţământul dual s-a dat legea, însă nu mai sunt agenţi economici interesaţi să semneze contracte de susţinere, deşi toţi se vaită de lipsa forţei de muncă”, a declarat prefectul Emilian Dragnea. 


Şi nici nu este greu să intre la profesionale. Trebuie să aibă mediile de la clasa a VIII-a încheiate (să nu aibă corigenţe sau să fie în stare de repetenţie). La finalul anilor de studiu, elevii dobândesc dublă pregătire, una academică şi una profesională. Elevii de la şcolile profesionale primesc, lunar, 200 lei şi minimum 400 lei lunar, jumătate fiind de la operatorul economic cu care a încheiat elevul contract de participare şi practică. 


Concluzia certă este aceea că şcolile profesionale sunt o alternativă foarte bună, pe care părinţii ar trebui să o aleagă şi să lase orgoliile la o parte. Şi rectorul Universităţii din Piteşti, Dumitru Chirleşan, consideră că este normal şi eficient ca elevii să se îndrepte către colegii tehnice, iar formarea cât mai multor profesionişti va putea răspunde solicitărilor pieţei muncii. 

Sursa: saptamanalul ancheta