Mai aproape de găsirea unui tratament. Cercetătorii români au spart genomul coronavirusului şi..


Reuşită românească de ultimă oră în lupta cu coronavirusul. Cercetătorii români din Suceava au reuşit să spargă genomul Sars CoV-2, acesta fiind un pas important în lupta pentru găsirea unui tratament ţintit pentru COVID-19.

Anunţul privind spargerea genomului noului coronavirus a fost făcut sâmbătă, la Antena 3, de prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorectorul Universității "Ștefan cel Mare" din Suceava (USV), care a explicat şi cum s-a întâmplat acest procedeu.

"La laboratorul de metagenomică şi biologie moleculară al Universităţii Stefan cel Mare din Suceava, au fost secvenţiate în ultimele trei săptămâni 63 de probe ce conţineau virusul Sars CoV-2 provenind din zona Sucevei. Într-o primă etapă, le-am comparat cu varianta originală, cea provenită din Wuhan, şi putem anunţa că au fost descoperite 187 de modificări, potenţiale mutaţii ale virusului, la nouă dintre genele lui", a anunţat prof. Mihai Dimian, prorectorul Universității "Ștefan cel Mare" din Suceava (USV).

La Suceava, varianta COVID din Spania

Acum, odată ce au ajuns la această etapă, cercetătorii vor putea putea analiza mult mai clar pe ce cale a venit virusul şi spun că vor putea chiar să-l cunoască mult mai bine.

"Noi am intrat în luptă fără să cunoaştem adversarul. Acest lucru ne ajută acum foarte mult în a găsi tratamente potrivite, unele poate sunt folosite cu succes în alte ţări", a mai spus prorectorul din Suceava.

"Un prim rezultat, după ce am analizat probele amintite, arată că, pentru zona Sucevei, suntem mai apropiaţi de varianta de virus din Spania, patru probe sunt legate de Germania, sunt şi din Italia. Dar în zona Sucevei s-au răspândit mai degrabă pe varianta venită din Spania", a declarat Mihai Dimian.


Sursa: antena3.ro