Maestrul Cotimanis și artistii de la

În fiecare an la 27 martie este marcată Ziua mondială a teatrului. Aceasta a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962 a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru.

De ziua lor, artiștii Teatrului Alexandru Davila din Pitești au realizat un mesaj video. Din intimitatea casei, artiștii v-au trimis acest mesaj.


”Dragi spectatori,
Astăzi este Ziua Mondială a Teatrului.
În mod normal v-am fi invitat în sala de spectacol, dar pentru binele tuturor vă invităm să stați acasă, și să ne primiți în sufletul vostru pe calea virtuală.
Semnat,
Constantin Cotimanis
Lorena Costache
Vlad Sandu
Alin Petra
Ruxandra Maria Tomescu
Vicentiu Perniu
Marius Bălan
Gheorghita Stroe
George Slatioreanu
Paula Chirilă
Ramona Olteanu
Cornelia Niculescu
Ana-Mirela Popescu
Tatiana Serghi
Gogu Preda
Mihai Savu
Oana Marcu
Ancuța Mengheși
Adriana Drugulescu
Ionuț Oanță
Ioana Margarit-Podareanu
Aurelia Floroiu
Petrișor Cristian Diamantu
Bagdasar M. Diana
Gilă Daniel
Daniela Marinache
Vlad Popescu
Cristina Muscalu
Andreea Botirca
Tudorita Popescu
Zoia Aurelia Mia Deaconu
Radu Bunescu
Daniela Butușină
Lorena Prioteasa
Adi Lubine
Cristi Lincan
ionut mihalcea
Teodora Colţ
Alina Diaconu
Olga Taisia Podaru
Dan Andrei
Preda Lili Lucretia
Andrei Barbu
Gabi Rosu
Puiu Margescu
Liliana Drugulescu
Ramona Titov
Robert Tudor
Daniel Maricescu
Mariana Voica
Adrian Duta
Andreea Drugulescu
Cristina Briciu
Ciprian Valea
Luiza Ghindă
Ada Dumitru
Valentin Dobrita
Iulia Dumitru
Gabriel Gheorghe
Vom trece cu bine peste aceste momente și abia așteptăm să vă reîntâlnim!”

 

 

Pentru marcarea Zilei mondiale a teatrului sunt organizate diverse manifestări în cadrul cărora publicul are ocazia să întâlnească artiştii preferaţi. Una dintre cele mai importante dintre acestea este transmiterea mesajului tradiţional internaţional. În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internaţional este invitată să comunice reflecţiile sale asupra celei mai vechi forme artistice - teatrul -, într-un mesaj, tradus în peste 50 de limbi. Primul mesaj de Ziua mondială a teatrului a fost scris în 1962, de Jean Cocteau. În 2019 acesta a fost transmis de Carlos Celdran din Cuba, regizor, scenarist, dramaturg, academician, director de teatru, profesor universitar, potrivit www.world-theatre-day.org.

Anul acesta, mesajul de Ziua mondială a teatrului a fost scris de Shahid Nadeem, autor dramatic din Pakistan, potrivit www.uniter.ro. El îşi va găsi drum către public de pe scene virtuale, din cauza pandemiei de coronavirus, fiind pentru prima dată când marcarea acestei zile găseşte teatrele închise. 

În ţara noastră istoria teatrului începe în mai 1798, când un grup de actori primea autorizaţie, din partea domnitorului Hangerli-Vodă, să înfiinţeze o trupă de teatru. Primul teatru public bucureştean a fost "Teatrul de la Cişmeaua Roşie", înfiinţat în 1816, prin contribuţia domniţei Ralu, fiica domnului Ioan Gheorghe Caradja. Aici au avut loc o serie de reprezentaţii până la incendiul din 1825, când clădirea a fost mistuită de flăcări. În 1852 a fost deschis Teatrul Mare din Bucureşti, condus de Costache Caragiale, prima reprezentaţie fiind cu piesa "Zoe sau Un amor românesc", la 31 decembrie. Construcţia în stil baroc a teatrului începuse cu patru ani în urmă, în 1848, după planurile arhitectului vienez Heft.

În 1864 Teatrul Mare a devenit instituţie publică de cultură, printr-un decret semnat de prim-ministrul de atunci, Mihail Kogălniceanu, iar în 1875, directorul Alexandru Odobescu punea pe frontispiciu numele instituţiei - Teatrul Naţional. La sărbătorirea centenarului, în 1952, Teatrul Naţional a primit numele lui Ion Luca Caragiale, iar în noiembrie 2014 Teatrul Naţional "l. L. Caragiale" a fost reinaugurat după ample lucrări de consolidare şi reamenajare.

Cu o vechime de peste 160 de ani, Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti rămâne o instituţie-reper pentru cultura românească şi cel mai vizitat dintre teatrele româneşti.