Luminiţa Ioana: Ridicaţi-vă standardul pretențiilor față de propria persoană, autosuficienţa este primul pas spre eșec

De o delicateţe aparte, empatică, dedicată profesiei pe care a îmbrăţişat-o, avocatul Luminiţa Ioana s-a remarcat şi prin faptul că în 2015 a devenit prima femeie decan a Baroului Argeş, după 150 de ani în care la conducere s-au perindat doar bărbaţi. Mai mult, a reuşit să recâştige voturile colegilor săi la alegerile din 2019, când i s-a înmânat cel de-al doilea mandat. Ca avocat s-a profilat mai mult pe latura civilă, iar în fiecare caz al său lucrează, în primul rând, cu sufletul, recunoscând că cea mai mare recompensă a sa, la nivel profesional, sunt veştile bune oferite clienţilor. Ca decan, alături de echipa sa din bordul de conducere, a întreprins demersuri pentru a obţine drepturile cuvenite colegilor de breaslă, atingând obiectivele propuse pentru corpul avocaţilor. 

Ce sfat i-aţi da unei tinere care îşi începe acum parcursul profesional?

- Nu cred că tinerii din ziua de astăzi au nevoie de sfaturi, dar am convingerea că  au nevoie  de modele, pentru că  doar  prin puterea propriului exemplu poți  influența  viața  cuiva. Profesia de avocat  este frumoasă, dar și foarte grea și  de aceea principalul sfat pe care l-aș da este acela de a ridica standardul  pretențiilor față  de propria persoană  foarte sus, pentru că  autosuficienţa este primul pas spre eșec.

Cum definiţi rolul femeii în societate, raportat la vremurile noastre?

- Fără  a fi o feministă convinsă, este o realitate de necontestat că  femeile din zilele noastre sunt din ce în ce mai puternice, mai ambițioase, mai rezistente la oboseală, mai determinate să reușească în  viață și în profesie. Reușesc și fac performanță în domenii din ce în ce mai variate care erau până  acum apanajul bărbaților. 

Ce obiective v-aţi trasat pentru acest an?

- Viața  din ultima perioadă, pandemia prin care am trecut cu toții ne-au demonstrat că nu este suficient să îți faci planuri, că trebuie să ai obiective şi proiecte pe care le vei urma indiferent de greutățile pe care le poți întâmpina. Principalul meu obiectiv este cel de a dezvolta activitatea cabinetului de avocatură pe care îl dețin, dar la fel de importantă este și dorința de a-mi împlini  pasiunea mea pentru scris.

Există femei din domeniul dumneavoastră de activitate care v-au servit ca inspiraţie, ca model?

- Admirăm, încercăm să fim la aceleași standarde, avem modele care pe nesimțite ne marchează viața. Nu voi uita niciodată cu câtă admirație le priveam pe femeile avocat din Baroul Argeș  pledând la bară și da, am avut ca modele pe doamnele avocat Nuşa Bolovan, Georgeta Puică, Adriana Anghel, Angela Stătescu. 

Dați-mi exemplul unei lecţii de leadership pe care aţi învăţat-o de-a lungul carierei!

- Nu cred în lecțiile de leadership. Singurele mele credințe sunt: cinstea, empatia, bunăvoința şi puterea interioară a fiecăruia.