Ludovic Orban: „Cei de peste 65 de ani vor ieși între anumite ore”

Ludovic Orban: „Cei de peste 65 de ani vor ieși între anumite ore”


În aceste momente, premierul Ludovic Orban face primele declarații după ieșirea din izolare, în urma rezultatului negativ la testul COVID-19. Declarația vine după o întâlnire avută la Cotroceni cu șeful statului, care a anunțat că începând de miercuri, 25 martie, România intră în carantină totală.

CITEȘTE ȘI ... REVOLTĂTOR! Doamna Honțaru, vă asumați că trimiteți 80 de bolnavi de COVID-19 pe stradă?

 

Premierul Ludovic Orban a vorbit despre noile măsuri care vor fi luate pentru „reducerea la maxim a contaminării.”

„După emiterea ordonanței militare, vom impune restricția de a ieși din casă între 06:00-22:00. Cetățenii vor avea posibilitatea să iasă pentru a se duce la muncă, pentru a-și achiziționa bunuri, să se ducă la analize medicale urgente. Se va permite deplasarea în jurul locuinței pentru mișcare, plimbarea animalelor de companie”, a declarat premierul.

De asemenea, acesta a făcut referire la o informație care s-a vehiculat astăzi în spațiul public, conform căreia persoanele de peste 65 de ani nu vor avea voie să iasă absolut deloc din casă:

„Am văzut că s-a rostogolit o informație neadevărată referitoare la persoanele de 65 de ani: doar pentru a-i proteja se va institui interdicția de a iesi din domiciliu. Va exista un interval orar în care se vor putea deplasa”, a completat Ludovic Orban.

„Un alt obiectiv important este achizitia de echipamente de protectie, de măști, combinezoane. În mod normal, conform legii ar fi trebuit să existe stocuri strategice. La momentul la care am preluat guvernarea stocurile erau 0. Facem toate eforturile pentru a achiziționa. Cu fiecare contract în parte întâmpinăm dificultăți foarte mari. E necesar să intervenim la nivel diplomatic. Deja a început producția de măști în țară, urmează să înceapă producția de combinezoane, de izolete. Al treilea obiectiv important, a fost de a întări direcțiile de sănătate publică. Numărul de angajați a crescut cu peste 4.000 la nivel national. Am implicat studenți, medici, pentru a întări capacitatea DSP-urilor. E vorba de întărirea capacității de derulare a anchetelor epidemiologice”, a mai declarat premierul Ludovic Orban.

CITEȘTE ȘI ... Teilor a donat 50 000 de lei pentru dotarea secției A.T.I. a Spitalului Județean

În ceea ce privește măsurile economice, premierul a spus că vor fi adoptate două OUG-uri:

„Am adoptat 2 OUG-uri pentru măsuri economice. Continuăm activitatea în grupul de lucru economic pentru a identifica și alte măsuri. Suntem într-o intensă colaborare cu BNR pentru a susține angajatorii și angajații care au credite. În această consultare trebuie să vedem deciziile pe care le va lua BNR”, a specificat Orban.

Ordonța militară în care sunt prevăzute noile restricții urmează să fie emisă în următoarele ore.