Lucrezi part-time? Trebuie să aduci bani de acasă ca să plătești contribuțiile sociale!

Salariații care au contracte de muncă cu timp parțial vor fi afectați dur de transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, dacă va fi menținută obligația plății contribuțiilor sociale la valoarea unui salariu întreg. În ceastă situație, ei vor înregistra pierderi substanțiale ale veniturilor nete, ajungându-se la situația în care salariații cu mai puțin de patru ore pe zi să înregistreze venituri nete negative. Totuși, parlamentarii urmăresc corectarea acestei situații, prin respingerea Ordonanței de Guvern care obligă angajatorii să achite mai mult pentru contribuțiile la pensii (CAS) și sănătate (CASS) pentru salariații plătiți pentru un timp de muncă parțial.

CITEȘTE ȘI ... Protest în fața Spitalului de Pediatrie: ”STOP malpraxisului în Argeș!”

Companiile cu salariați cu normă parțială sunt obligate să achite, în prezent, contribuții majorate pentru CAS și CASS, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 4/2017. 
După transferul contribuțiilor pentru CAS și CASS de la angajat la angajator se va ajunge în situația absurdă ca un angajat care are un contract de muncă pentru mai puțin de patru ore/zi să înregistreze, după reținerea la sursă a acestor contribuții, un venit salarial net negativ.

Avocatnet.ro vă prezintă situația:

entru a exemplifica, vom analiza mai jos situația unei persoanele care lucrează în baza unui contracte de muncă cu timp parțial, dar care datorează CAS și CASS la nivelul celor plătite pentru un salariu minim brut pe țară:

- CAS aferentă condițiilor normale de muncă va fi, fin 2018, de 25%;
- CASS va fi, din 2018, de 10%.

CITEȘTE ȘI ... IMPORTANT! Modificări majore în Pitești! Noi sensuri unice, treceri de pietoni și ...

Astfel, în cazul în care o persoană lucrează în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial de patru ore/zi, salariul brut va putea fi de cel puțin 950 de lei, iar pentru acest venit se vor datora următoarele contribuții sociale calculate prin raportare la salariul minim brut pe economie:

- CAS va fi de 475 de lei;
- CASS va fi de 190 de lei.
Prin urmare, salariul net al unei persoane ce se va regăsi în această situație va fi de 285 de lei.

CITEȘTE ȘI ... INCREDIBIL! Sosia lui Cătălin Botezatu este din Pitești! AFLĂ cine este!

Situația mai gravă este observată în cazul unui salariat angajat în baza unui contract individual de muncă cu normă parțială de doar două ore pe zi. În acest caz, salariul brut va fi de cel puțin 475 de lei, iar pentru acest venit se va datora CAS și CASS calculate, de asemenea, salariul minim brut. Prin urmare, acestea vor fi identice cu cele calculate mai sus.

Astfel, suma totală a contribuțiilor sociale datorate de acest salariat va fi de 665 de lei, deși salariul brut ar fi, în acest caz, de doar 475 de lei. Asta ar însemna că angajatul va înregistra un venit net negativ de 190 de lei.