Locuinţele noi trebuie racordate la utilităţi înainte de a fi vândute

Incendii trase la indigo în ultimii ani. Blocuri noi care au luat foc pentru că, în lipsa utilităţilor, locatarii şi-au improvizat singuri instalaţii electrice. Acum orice dezvotator imobiliar poate vinde sau poate închiria un apartament înainte de a se face recepţia lucrărilor. Adică fără nicio dovadă şi nicio garanţie că  imobilele au utilităţi. O lege care a trecut de Parlament şi-a propus să îndrepte lucrurile. 
Florin-Claudiu Roman, iniţiatorul legii: Deci dacă până acum se putea face treaba asta pe o recepţie parţială, acum este obligatoriu să existe recepţia finală.

 

Nici notarii nu vor mai putea întocmi acte de vânzare-cumpărare, decât după recepţia finală. Locatarii vor fi astfel protejaţi. În toamna anului trecut, zeci de familii care trăiau într-un bloc fără nicio autorizaţie au rămas în stradă după ce clădirea a fost făcută scrum. 


Experţii imobiliari îi sfătuiesc pe oameni să verifice câteva elemente- cheie înainte de a semna contractul. Printre ele:  autorizaţia de construcţie şi procesul verbal de recepţie. De asemenea, contractele care conţin sintagme precum "limitarea răspunderii" sau "păstrarea unor drepturi" pot fi de fapt capcane ale dezvoltatorilor, în baza cărora pot refuza reparaţii sau pot percepe taxe suplimentare. Noua lege prevede amenzi între 10 şi 20 de mii de lei pentru dezvoltatorii care nu respectă regulile. 

Sursa:  observator.tv