Listă de cumpărături de 42,5 milioane lei la Spitalul Județean pentru pacienții cu COVID | Sursa Ta

Pandemia a adus în față carențele sistemului sanitar românesc mai mult decât orice altă criză anterioară. Pentru a acoperi aceste lipsuri, unitățile medicale au avut posibilitatea de a accesa fonduri nerambursabile, fără cofinanțare, din care să își acopere necesarul în lupta anti-COVID. Spitalul Județean de Urgență Pitești a aplicat pentru aceste fonduri, iar la finele lunii trecute a fost semnat contractul de finanțare în valoare de circa 42,5 milioane lei, titlul obiectivului fiind „consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare cauzată de COVID-19 în cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești (SJUP)”. Suma este împărțită pe 3 segmente: aparatură, dezinfectanți și echipamente de protecție specifice COVID-19. Lista de cumpărături necesare pentru a continua lupta cu virusul SARS-CoV -2 și de a restrânge răspândirea infecției în rândul personalului angajat și al pacienților non-COVID este una foarte consistentă și cuprinde echipamente, aparatură și materiale pentru a completa dotările existente.

 


 112 paturi mobile și o stație performantă de purificare a aerului


Pe lângă zeci de mii de litri de dezinfectanți, zeci de mii de măști, perechi de mănuși și combinezoane, pe această listă regăsim și aparatură monitorizare hemodinamică avansată, aparatură încălzire plasmă, aparatură ventilație mecanică pentru transport, aparat digital fix pentru radiodiagnostic, 112 paturi mobile, 50 de aparate de filtrare a aerului, inlcusiv viruși, 5 aparate de nebulizare, necesare pentru dezinfecția spațiilor, dar și 100000 de kit-uri VTM – Mediu Transport Viral. Acestea din urmă sunt necesare pentru testarea PCR, în condițiile în care anul trecut, deși aveam aparatele, nu se puteau efectua teste, deoarece lipseau aceste kit-uri de recoltare și transport în laborator. Acest proiect se va derula până la sfârșitul anului 2021. În acest moment, procedura de achiziție este în desfășurare, iar o parte din aparatura medicală și dezinfectanții, în evaluare tehnică.    

    
„Nu a fost deloc ușor, dar eram convinsă că vom ajunge aici, chiar dacă nu am avut susținerea unei echipe de consultanță în ceea ce privește redactarea proiectului. Mi-am impulsionat colegii, pe cei 4-5 cu care am lucrat la redactare. Nu ne-am oprit, până nu l-am finalizat. Este cel mai mare proiect cu finanţare europeană accesat vreodată de SJUP, un adevărat punct de sprijin în aceste vremuri instabile, în care este extrem de important să avem asigurate necesarul de materiale, de echipamente de protecţie, dar şi aparatura necesară tratării la nivel înalt a bolnavilor de COVID-19. Vor fi achiziționate  inclusiv nebulizatoare şi o staţie modernă de purificare a aerului”, a precizat managerul SJUP, consilier juridic Adriana Molfea.

Spitalul Județean de Urgență Pitești a tratat atât pacienți COVID din Argeș, cât și din alte județe, echipamentele și specialiștii din Județean reușind să acopere solicitările, iar această finanțare uriașă are rolul de a crește capacitatea și eficiența actului medical. 

 

Preluat: saptamanalul ancheta