Tradiţii şi obiceiuri de Lăsata Secului

Pe data de 14 noiembrie, înainte cu o zi de intrarea în Postul Crăciunului, se lasă sec. Această tradiție se respectă ca apărare de boli, lovituri sau protejarea holdelor de grindină.

În această zi, familiile se desfată cu bucate gustoase: ciorbă, fripturi, plăcinte şi vin. Masa este aşezată la răsărit, lângă icoană, iar faţa de masă este albă şi în mijlocul ei se aşază o pâine şi sare. Mesenii gustă întâi o bucată de pâine înmuiată în sare, obicei tradiţionale care aminteşte de ospitalitatea populară.

Totodată, de Lăsata Secului se fac plăcinte cu brânză, se bea vin şi se mănâncă friptură. Superstiţiile spun că dacă pieptul găinii aduse la masă este gras, iarna va fi grea, viscolită şi geroasă, iar dacă pieptul este slab se prevesteşte o iarnă blândă şi o vară rodnică.

Resturile de la masa de Lăsata Secului nu se aruncă în aceeași zi,  altfel păsările vor ciuguli toată recolta de boabe. Pentru a fi feriţi de pagube, gospodinele trebuie să aşeze oalele cu gură-n jos.

Uşile şi ferestrele caselor, dar şi porţile gospodăriilor, sunt unse cu usturoi, pentru că spiritele rele să fie alungate și se dau de pomană turte de mălai pentru morţi şi vii.

Postul Crăciunului ne aminteste de postul patriarhilor si dreptilor din Vechiul Testament si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. Se încheie pe 24 decembrie.