ATENȚIE!!! De mâine: Noi testări ale aplicației RO-ALERT!

UPDATE, 15 iulie:

În perioada 16-26.07.2019, la nivelul județului Argeș, va avea loc o nouă rundă de testări ale Sistemului RO-ALERT.

Mesajele către populația din județul nostru se vor transmite după următorul calendar:
* În data de 16.07.2019, în intervalul orar 10.00 – 12.00, municipiul Curtea de Argeș;
* În data de 17.07.2019, în intervalul orar 10.00 – 12.00, comunele Slobozia, Ștefan cel Mare și Popești;
* În data de 18.07.2019, în intervalul orar 10.00 – 12.00, municipiul Câmpulung Muscel și comunele: Bughea de Jos, Berevoești, Godeni, Aninoasa, Corbi, Mușătești, Domnești, Pietroșani, Vlădești, Schitu Golești, Mihăești, Bălilești, Coșești, Mălureni, Dârmănești, Stâlpeni, Poienarii de Muscel, Țițești, Davidești.
* În data de 19.07.2019, în intervalul orar 09.00 – 12.00, mesajul va fi transmis către o zonă sub forma unui patrulater, în localitățile: Ciomăgești, Uda, Cuca, Morărești, Cotmeana, Poienarii de Argeș, Ciofrângeni, Băiculești, Merișani, Drăganu, Cocu, Budeasa, Micești, Dârmanești, Coșești, Mălureni, Pietroșani, Vlădești, Bălilești, Mărăcineni.
* În data de 22.07.2019, în intervalul orar 09.00 – 12.00, mesajul va fi transmis în următoarele localități: Arefu, Nucșoara, Rucăr, Dâmbovicioara, Dragoslavele, Stoenești, Cetățeni, Mioarele, Boteni, Hârtiești, Vulturești, Boțești, Dobrești, Bogați, Leordeni, Rătești, Teiu, Negrași, Mozăceni, Slobozia, Ștefan cel Mare, Popești, Râca, Miroși, Bârla, Hârsești, Stolnici, Lunca Corbului, Săpata, Vedea, Uda, Ciomăgești, Cuca, Morărești, Poienarii de Argeș, Ciofrângeni, Tigveni, Cepari, Șuici, Sălătrucu.
Ulterior, mesajul va fi transmis în următoarele localități: orașele Mioveni și Ștefănești, comunele Mărăcineni, Călinești, Davidești, Micești, Dârmănești, Țițești, Bălilești.
* În data de 23.07.2019, în intervalul orar 10.00 – 12.00, mesajul va fi transmis către toate localitățile din județ.
* În data de 24.07.2019, în intervalul 09.00 – 12.00, mesajul va fi transmis către toate localitățile din județ.
* În data de 25.07.2019, în intervalul orar 10.00 – 12.00, mesajul va fi transmis către localitățile: Sălătrucu, Arefu, Nucșoara, Berevoești, Albești de Muscel, Lerești, Valea Mare Pravăț, Rucăr, Dâmbovicioara.
* În data de 26.07.2019, în intervalul orar 09.00- 12.00, mesajul va fi transmis către toate localitățile din județ.


 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că în următoarea perioadă vor fi trimise mesaje RO-ALERT în toată țara.

Conform planului de testare, mesajul va avea următorul conţinut: „TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție", la care se va adăuga denumirea unităţii emitente.

În funcție de modelele telefoanelor mobile, modurile de afișare și sunetele de avertizare vor fi diferite. 

”Pentru a primi mesajele transmise de IGSU si structurile sale teritoriale, recomandăm cetățenilor să se asigure că pe terminalele mobile sunt realizate setările corespunzătoare.
Informațiile privind configurarea telefoanelor, în funcție de model și de operatorul de telefonie mobilă, sunt puse la dispoziția publicului pe portalul www.ro-alert.ro și pe site-urile operatorilor publici de rețele de comunicații mobile”, transmite IGSU. 

Din septembrie 2018 și până în prezent au fost transmise 400 de mesaje reale de avertizare a populației, în situații precum cele ale fenomenelor meteorologice periculoase prognozate, inundații sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezența unor animale sălbatice periculoase în zone locuite, precum urșii.

Ce este Sistemul RO-ALERT?
Sistemul RO-ALERT permite difuzarea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră.
Operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Celulele rețelelor de comunicații mobile ale furnizorilor de servicii de comunicații mobile din zonele selectate vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile compatibile și configurate corespunzător care se află în acele zone.


Când se transmit mesaje RO-ALERT?
Mesajele sunt difuzate doar în situații majore de urgență, în zonele afectate. Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.


Ce tipuri de telefoane recepționează mesajele RO-ALERT?
Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte. Nu este nevoie să aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT.