DNA la Ambulanță! A încasat salarii de 1 mld. lei, deși a mers din joi în paști la serviciu

Liderul sindicatului Ambulanţa Argeş - anchetat de DNA Piteşti

A încasat salarii de peste 1 miliard de lei, deşi a mers din joi în paşti la serviciu!

Începutul de an a adus DNA-ul la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Argeş, într-un dosar penal deschis chiar în 2020. Procurorii anticorupţie au solicitat deja acte care îl vizează pe preşedintele Sindicatului Ambulanţa Argeş, consilierul juridic Florin Niculae. Conform informaţiilor noastre, unul dintre documentele de care s-au arătat interesaţi procurorii este contractul colectiv de muncă semnat în ianuarie 2017 între Sindicatul Ambulanţa Argeş şi conducerea de atunci a SJA Argeş, respectiv Luminiţa Paul.

Liber permanent, dar cu salariul la zi
Principala problemă identificată ar fi programul de lucru al liderului sindical, Florin Niculae. Prin contractul colectiv de muncă ce a intrat în vigoare în ianuarie 2017, acesta şi-a luat un „concediu” permanent, pentru a se ocupa de activitatea sindicală. Însă, deşi nu trecea pe la serviciu decât din joi în paşti, salariul îl primea la zi, iar vechimea în muncă, de asemenea, i-a fost înregistrată, deşi nu a derulat activităţile prevăzute în fişa postului. Contractul colectiv de muncă ce stipula acest drept al preşedintelui Niculae a fost valabil până în 18 ianuarie 2020. Şi, cum s-a încheiat perioada, Florin Niculae şi-a luat concediu de odihnă începând cu data de 20 ianuarie. 

Şi viceliderul său a beneficiat de program preferenţial, acesta, conform contractului colectiv, având liber 10 zile lucrătoare din lună, destinate tot activităţii sindicale, ceea ce înseamnă că jumătate din perioada de lucru a unui an a stat acasă, dacă luăm în calcul că într-o lună sunt 20 de zile lucrătoare. Aşa cum se arată în art. 35 din legea sindicatelor, „membrii aleși în organele executive de conducere ale sindicatului care lucrează nemijlocit în unitate în calitate de angajați au dreptul la reducerea programului lunar de lucru cu un număr de zile destinate activității sindicale, negociate prin contractul sau acordul colectiv de muncă la nivel de unitate, fără obligația angajatorului de a plăti drepturile salariale pentru aceste zile.”

Legea nu mai prevede un minim sau maxim de zile, dar stipulează că în aceste perioade nu se acordă şi salariu, ceea ce la Ambulanţă nu s-a aplicat. Din declaraţiile de avere depuse de Florin Niculae în calitate de membru al Consiliului de administraţie al Casei de Asigurări de Sănătate Argeş, aflăm că, în 2017, liderul Florin Niculae a avut venituri din salarii în sumă totală de 51.287 lei, iar în anul fiscal 2018, a mai încasat 54.094 lei. 

Liderul sindical - de la şofer la consilier juridic
Florin Niculae activează în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Argeş de pe vremea când acesta era condus de către actualul senator, Cristina Stocheci (2000 – 2005). Florin Nicolae a schimbat mai mulţi directori, iar la unii chiar a pus umărul ca să îi dea jos, făcându-le sesizări la ANI. S-a angajat la Ambulanţă ca şofer, şi, după ce a urmat Facultatea de Drept, la „Spiru Haret”, a devenit consilier juridic. Cum SAJ Argeş avea deja un angajat pe acest post, Florin Niculae a fost mutat în cadrul Serviciului RUNOS. În urmă cu 10 ani a devenit şi lider sindical şi de atunci a rămas pe această funcţie, asta şi pentru că nu a mai organizat alegeri în interiorul sindicatului. 


Ambulanţa a rămas fără directori


Din această săptămână, SJA Argeş nu mai are director. Găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, managerul Marian Hiru, care conducea serviciul din aprilie 2017, şi-a depus demisia, care se aplică din 1 martie 2020. ANI a considerat că funcţia de director era incompatibilă cu cea de consilier local la Domneşti, calitate dobândită înainte de a fi numit interimar la Ambulanţă şi care nu a fost ţinută la secret faţă de minister. Cu toate acestea, deşi s-au cerut lămuriri înainte de a susţine examenul, iar atunci nu au considerat că este o incompatibilitate, s-a ajuns la acest deznodământ. 
 

 

Preluare: Săptămânalul Ancheta