Liderul PRO România Argeș: ”Nu distrugeți Teatrul ”Alexandru Davila”!

”Nu distrugeți teatrul” – este afirmația liderului Pro România Argeș, Bogdan Ivan, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora secțiile Teatrului ”Alexandru Davila” se vor desființa, instituția de cultură devenind astfel un teatru de proiecte, iar nu unul de repertoriu, așa cum este în prezent. 

”Le cer reprezentanților Consiliului Județean Argeș, instituție care finanțează teatrul piteștean, să nu ajute la distrugerea Teatrului ”Alexandru Davila”. În locul celor 3 secții consacrate la nivelul județului și nu numai – secția Dramă, secția Revistă și secția Așchiuță, teatrul va avea, în cazul în care Consiliul Județean Argeș va permite, un singur compartiment: Artistic, marketing, dramaturgie și relații publice. De ce să distrugi o instituție de cultură? Care este scopul pentru care teatrul piteștean ar urma să fie transformat într-un teatru de proiecte? Ce se va întâmpla cu angajații disponibilizați, ce se va întâmpla cu clădirile teatrului care vor rămâne libere, vor fi închiriate UNOR ”ÎNTREPRINZĂTORI”?”, precizează Bogdan Ivan. 
Liderul Pro România Argeș adaugă că ”Un teatru de proiecte își face programul după mofturile unor actori invitați, în timp ce un teatru de repertoriu își stabilește programul singur. Un teatru de proiecte nu poate participa la diverse manifestări artistice din județ/comunitate din cauza neconcordanței programului tuturor ACTORILOR COLABORATORI SPRE DEOSEBIRE de  un teatru de repertoriu care se poate implica oricând dorește în comunitate.


În cazul în care consilierii județeni, conduși de Dan Manu, vor aproba transformarea Teatrului ”Alexandru Davila” în teatru de proiecte, toată puterea de decizie artistică va trece în mâinile unui singur om – director/manager – eliminându-se astfel sugestiile unui Consiliu Artistic sau deciziile unui Consiliu Administrativ. Cine garantează calitatea artistică a noilor producții? O singură persoană?! Să nu uităm de marile valori care au contribuit la succesul teatrului piteștean: Vistrian Roman, Colea Răutu, Tudorel Filimon, Alexandru Bindea, Ion Roxin, Hamdi Cerchez, Ileana Zărnescu, Alexandru Tocilescu, Ion Focșa, Liviu Ciulei, Tudor Mărăscu sau Dan Jitianu. Ce se va întâmpla cu istoria teatrului piteștean? O aruncăm la gunoi doar pentru a umple buzunarele unora aflați vremelnic la conducere?” 

De asemenea, Bogdan Ivan critică și poziția actualei conduceri a Teatrului ”Alexandru Davila”: ”Am fost surprins neplăcut să văd poziția conducerii teatrului piteștean în ceea ce privește comasarea secțiilor instituției. Cum este posibil să motiveze o schimbare atât de importantă pentru cultura argeșeană prin sumele de bani obținute în urma unor spectacole? Cultura argeșeană se rezumă la bani? Un drept care trebuie să le fie asigurat tuturor argeșenilor pentru conducerea teatrului înseamnă bani? Mai mult de atât, în județul nostru nu a existat niciun om de cultură care să reprezinte Teatrul ”Alexandru Davila”? Argeșul nu mai are manageri, am fost nevoiți să ”importăm” un om care să se ocupe de o instituție de cultură?”
Bogdan Ivan încheie prin a le transmite reprezentanților Consiliului Județean Argeș că ”dacă prin desființarea secțiilor teatrului piteștean intenționați să economisiți bani la bugetul județeului vă înșelați sau vreți să ne înșelați! Invitații și colaboratorii vor cheltui enorm, sume uriașe din banii publici se vor scurge în buzunarele unora, în mod direct sau indirect. Într-un teatru de repertoriu cheltuielile sunt transparente. Pentru că ați majorat salariile angajaților de la Consiliul Județean, vreți să ”economisiți” și să distrugeți cultura Argeșului?
Nu forțați angajații teatrului să iasă în stradă!!! Puneți un mare semn de întrebare actualului management al instituției și nu distrugeți Teatrul ”Alexandru Davila” pentru interesele unora! Nu distrugeti și instituțiile de cultură ale Argeșului, nu vă bateți joc de argeșeni!”
, este mesajul liderului Pro România Argeș, Bogdan Ivan.