Legea manualului şcolar- declarată neconstituțională de CCR

Curtea Constituţională a României a decis miercuri, cu unanimitate de voturi, că Legea manualului şcolar este neconstituţională în ansamblul ei, deoarece a fost adoptată de Parlament ca lege organică, deşi aceasta este o lege ordinară care trebuia adoptată conform altor proceduri.
Judecătorii CCR au explicat faptul că Legea manualului şcolar a trecut de Parlament cu votul unei majorităţi absolute, adică a jumătate plus unul din numărul total al senatorilor şi, respectiv, deputaţilor, pe când, având în vedere tipul legii, constituţional era nevoie doar de o majoritate simplă.

„Curtea constată că, prin nerespectarea procedurii de vot, legiuitorul adăugă domeniului organic noii materii de reglementare, împrejurare ce contravine art.73 alin.(3) din Constituţie, care este de strictă şi limitativă interpretare”, se arată într-un comunicat al CCR.
Potrivit Constituţiei, organizarea generală a învăţământului ţine de legile organice, însă judecătorii au considerat că Legea manualului trebuie reglementată prin lege ordinară.

Sesizarea de neconstituţionalitate a legii a fost făcută de PNL şi USR. Legea manualului şcolar se va întoarce în Parlament.
Pe 22 mai, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, legea manualelor şcolare. Plenul Senatului a adoptat Legea manualelor şcolare cu 75 de voturi “pentru”, 23 „împotrivă” şi 2 abţineri.

 

sursa: Mediafax.ro