OUG 14, aprobată de deputații-juriști!

OUG 14, aprobată de deputații-juriști!

Actualizare 16.10. Deputații au început dezbaterile cu proiectele legislative care au propunere de respingere (aproape o sută la număr). De abia după ce vor fi epuizate acestea, aleșii ar putea discuta proiectul de lege de aprobare a OUG 14, fiind posibil ca votul final să fie dat în cursul zilei de marți.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat proiectul de lege de aprobare a OUG 14, ordonanță prin care Guvernul Grindeanu a abrogat controversata OUG 13 de modificare a Codurilor penale.

Astăzi, în sedința care a început la ora 16, plenul Camerei, ar putea să se pronunțe asupra OUG14.

După votul din plen, legea de aprobare a OUG 14 poate fi atacată, de senatori și deputați, la Curtea Constituțională. În caz contrar, legea pleacă la președintele Klaus Iohannis, spre promulgare.

Legea de aprobare a OUG 14 a fost votată săptămâna trecută în Senat. După aprobare, au fost formulate în instanță mai multe cereri de suspendare și anulare a OUG 14. Dacă magistrații le acceptă, rămâne în vigoare OUG 13, cel puțin până la momentul în care Parlamentul ar repinge-o. Deocamdată, proiectul de lege privind respingerea OUG 13 se află la Comisia juridică a Senatului, fiind astăzi votată de senatorii-juriști.
Senatul este prima Cameră sesizată în cazul OUG 13.

Eugen Nicolicea, președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, spune ca legea de respingere a OUG 13 poate fi atacată, la fel ca legea de aprobare a OUG 14, la Curtea Constituțională, dar „nimeni” din partea PSD nu va ataca legea

„Cei care insistă ca o OUG abrogată să poată să fie respinsă printr-o lege, adică să aibă două date de încetare, îşi asumă responsabilitatea pentru efectele care vor fi produse. Să recapitulăm, premierul Grindeanu a vorbit de două soluţii: prorogare de termen şi abrogare. (...) Dar, pentru a nu exista discuţii, a cedat şi a acceptat punctul de vedere al preşedintelui şi anume să fie dată o ordonanţă de abrogare. (...) Din partea PSD, nu va exista nici un fel de contestaţie, dar cum a fost atacată OUG 14, persoanele respective credeţi că nu pot să atace în continuare?”, a declarat Nicolicea, după ședința fulger a Comisiei juridice.

sursa: digi24.ro