Lăsaţi cu o gaură de 80.000 lei. Cine plăteşte serviciile de cazare pentru studenţii voluntari de la Medicină?

În luna noiembrie, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, anunţa că studenţii la Medicină din anii terminali care fac voluntariat în spitalelele COVID, vor fi recompensaţi cu 2.500 lei pe lună, plus servicii de masă şi cazare, dacă îşi desfăşoară activitatea în afara localităţii de domiciliu. Serviciile de cazare şi masă trebuiau asigurate de către autorităţile sau unitatea sanitară în cadrul căreia activau, mai spunea şeful DSU. La patru luni distanţă, însă, lucrurile sunt total în ceaţă, după cum aveau să constate hotelierii care au asigurat cazarea unor asemenea voluntari şi nu au cui să înainteze facturile. 

CITEȘTE ȘI ... După Piatra Neamț și Balș, în spitalele din Argeș se stă cu ochii pe prize și cu ferestrele larg

 

9 studenţi voluntari care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti au fost cazaţi la Hotelul Argeş, din centrul municipiului, în perioada 8 decembrie 2020 – 10 februarie 2021. Din luna aprilie, unitatea hotelieră a oferit servicii de masă şi cazare şi pentru medici şi personal medical, aşa că a considerat firesc să meargă mai departe cu colaborarea, mai ales că restricţiile generate de pandemie i-au redus drastic activitatea, subţiind considerabil cererea de cazare. A văzut această oportunitate ca pe o gură de oxigen şi o şansă de a păstra angajaţii la muncă, însă s-a trezit într-un impas uriaş când a trebuit să factureze serviciile. În cazul voluntarilor  însă nimeni nu mai vrea să achite serviciile de cazare. Spitalul Judeţean de Urgenţă, cel care a şi trimis voluntarii la cazare, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă – angajatorul voluntarilor, Consiliul Judeţean Argeş şi Primăria Piteşti – cei care au plătit anterior serviciile de cazare pentru medici au început să dea din umeri, considerând că nu au vreo obligaţie de plată. 


„Când au apărut peste noapte hotărârile guvernanţilor prin care ne-au închis activitatea, noi ne-am conformat. Am închis, am trimis personalul acasă şi am plătit în continuare salarii, utilităţi, impozite, taxe etc. Am acceptat să cazăm personal medico-sanitar într-o perioadă foarte grea, deşi exista riscul ca şi personalul nostru să se infecteze. Problema este că, începând cu luna decembrie, am cazat voluntari asimilaţi asistenţilor medicali timp de aproape 2 luni, fără să fim plătiţi. Noi nici nu am ştiut până acum o săptămână că această categorie de personal trimisă de Spitalul Judeţean ar avea alt regim. Am fost nevoiţi să oprim cazarea pentru această categorie de personal medico-sanitar, situaţie care a fost foarte deranjantă. Nici până în ziua de azi nu ne-a comunicat cineva un punct de vedere oficial, deşi ne-am adresat mai multor instituţii cu atribuţii în acest domeniu. Însă, din punctul nostru de vedere, decontarea pentru serviciile de cazare şi masă pentru voluntari ar trebui să fie tot ca în cazul medicilor şi al asistentelor conform H.G. 201/2020 (care funcţionează şi în prezent). E nevoie de o decizie la nivelul autorităţilor locale şi poate chiar centrale pentru reglementarea acestei situaţii. Situaţiile de urgenţă necesită măsuri şi decizii de urgenţă.”, ne-au declarat reprezentanţii Hotelului Argeş. 

 

CITEȘTE ȘI ... În ianuarie, CAS a decontat 22 milioane lei pentru reţetele argeşenilor


 Autorităţile judeţene dau asigurări că facturile vor fi plătite


Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti se află în administrarea Consiliului Judeţean Argeş. Vicepreşedintele instituţiei, Marius Nicolaescu, ne-a declarat că situaţia se va rezolva, însă după ce se va identifica modalitatea legală.

„Ori vom da noi bani la Spital pentru a se achita, ori o să îi plătim noi, trebuie să găsim soluţia legală. Cu siguranţă se va plăti factura şi ne dorim să păstrăm şi voluntarii. Noi nu am ştiut de această situaţie până nu ne-au adus ei la cunoştinţă, recent. Din păcate, s-a ajuns aici pentru că guvernul a dat o dispoziţie, însă nu a indicat şi cum se va pune în aplicare şi cine va suporta costurile.”, a explicat vicepreşedintele CJ Argeş, Marius Nicolaescu.

Şi prefectul de Argeş, Emanuel Soare, care este şi preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ne-a declarat că, în mod sigur, se vor regla lucrurile.

„Cred că soluţia ar fi ca Spitalul Judeţean, cel care a solicitat cazarea, să facă plata serviciilor şi ulterior să i se deconteze de către Ministerul Sănătăţii. Cred că asta este varianta, pentru că aşa s-a procedat de fiecare dată.”, ne-a declarat prefectul Emanuel Soare. 


Decontarea serviciilor de cazare ar putea fi efectuată în baza HG 201/2020, aplicată în cazul medicilor şi al personalului medical, dat fiind faptul că şi voluntarii sunt asimilaţi, provizoriu, prin OUG 197/2020 ca asistenţi medicali, prin derogare de la OUG 144/2008.


Sursa: saptamanalul ancheta