Laborator de analize medicale ultramodern la Spitalul de psihiatrie

Laborator de analize medicale ultramodern la Spitalul de psihiatrie "Sf. Maria" Vedea

Peste 10.000 de locuitori vor putea beneficia de serviciile medicale oferite de laborator


Astăzi, 13.02.2020, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, alături de consilierul pe probleme de Sănătate, dr. Anci Ionescu, a efectuat o vizită de lucru în comuna Vedea, unde de acum funcționează un nou Laborator de analize medicale, ce aparține Spitalul de psihiatrie "Sf. Maria" Vedea.

Noul laborator de analize medicale funcționează într-un spațiu reabilitat în totalitate, în clădirea Dispensarului Vedea, și dispune de aparatură medicală modernă, de ultimă generație: analizor automat de hematologie, analizor automat biochimie, analizor imunologie, analizor semiautomat pentru stripuri de urină, incubator microbiologie, coagulometru semiautomat, hotă cu flux de aer laminar, microscop optic, autoclave, precum și de personal de specialitate profesionist.  

Finanțarea  pentru dotarea acestui spațiu cu mobilier specific și cu aparatură de laborator performantă, în valoare de 194 mii lei, a fost asigurată atât de la bugetul de stat, cât și din bugetul Consiliului Județean Argeș.

„Acest laborator nu mai fusese modernizat și dotat de peste 20 de ani. Beneficiarii acestor servicii sunt în prezent pacienții spitalului, efectuându-se lunar aproximativ 2600  de analize de laborator, urmând ca în cursul anului 2020, după parcurgerea etapelor în vederea acreditării RENAR( ISO 15189) și încheierea contractului cu  Casa de Asigurări de Sănătate Argeş pentru servicii medicale - specialităţile paraclinice, laboratorul Spitalului "Sf. Maria" Vedea  să poată deservi și pacienților celor cinci cabinete medicale de medici de familie din localitățile Vedea și Poiana Lacului, aproximativ 10.000 de locuitori. Și prin această investiție ne-am dorit să aducem serviciile medicale mai aproape de pacienți.”, a precizat președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu.

Reabilitarea dispensarului s-a făcut în colaborare cu Primăria comunei Vedea, beneficiind de sprijin financiar de la Consiliul Județean Argeș. “Pentru această investiție finanțarea a fost 100% de la Consiliul Județean Argeș. Sunt foarte mulțumit de felul cum am colaborat cu Consiliul Județean Argeș pe acest obiectiv, o realizare importantă pentru comunitatea noastră” a punctat primarul Niculae Dochinoiu.

Dezvoltarea laboratorului   a fost un prim obiectiv realizat în această perioadă, dar  strategia de dezvoltare a unității sanitare nu se oprește aici. Pentru  anii 2020 -2023, Consiliul Judetean Argeș a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru îmbunătățirea infrastructurii spitalicești în concordanță cu legislația în vigoare, urmând să se realizeze amenajarea  corpului de clădire spital existent şi extinderea cu un  corp de clădire spital în regim D+P+ 2 E parţial .

Spitalul de Psihiatrie "Sf. Maria" Vedea este singura unitate sanitară din judeţ care asigură asistenţă medicală pentru pacienţii cu afecţiuni psihice acute sau cronice. Spitalul are destinaţia de unitate sanitară cu paturi aparţinând domeniului public al judeţului Argeş, fiind administrată de Consiliul Judeţean Argeş.

Pentru a veni în sprijinul pacienților în vederea diversificării serviciilor medicale acordate, începând cu anul 2019, în structura organizatorică a Spitalului de Psihiatrie "Sf. Maria" Vedea a fost organizat ambulatoriu integrat și un compartiment de terapie ocupațională și ergoterapie creându-se astfel oportunitatea extinderii activității Laboratorului de analize medicale și pentru servicii medicale oferite în ambulatoriu.