La Zinca Golescu - elevii refac de la zero biblioteca liceului

Ei fac munca, tu poţi să ajuţi!

 

De cum intri în sala ce adăposteşte biblioteca de la „Zinca”, te loveşte un damf de praf greu respirabil. Aerul e îmbâcsit, iar cărţile înghesuite prin toate cotloanele, prin dulapurile pline de cari, cu rafturi ce stau să se rupă încovoiate sub greutatea volumelor sau, pur şi simplu, pe jos, pe câte două-trei rânduri, îţi dau senzaţia că în orice clipă se pot prăbuşi peste tine. În această sală, de câteva săptămâni, opt tineri care învaţă la prestigiosul colegiu petrec zilnic câte 10-12 ore, înregistrând cărţi pe laptopuri sau pe telefoane, în cadrul unuia dintre cele mai frumoase şi utile proiecte iniţiate vreodată în Argeş exclusiv de elevi: Electrolibrary - biblioteca viitorului de la Colegiul Naţional „Zinca Golescu”.


La „Zinca Golescu”, timpul pare să fi încremenit. La fel şi în biblioteca şcolii, care de zeci de ani oferă acelaşi tablou. Ideea unui proiect care să aducă biblioteca de la „Zinca Golescu” în secolul XXI-lea a pornit de la un elev de clasa a IX-a. Catalogat de către colegi, prieteni şi profesori drept un adevărat geniu al computerelor, Robert Seghedi a propus Consiliului școlar al elevilor şi bibliotecarului colegiului realizarea unei baze de date electronice care să înlocuiască vechile registre prăfuite şi îngălbenite: „Mama a fost şi ea elevă aici. A venit zilele trecute pe aici şi, când a văzut biblioteca, a rămas uimită, pentru că arăta exact aşa cum o lăsase în urmă cu 25 de ani, când a terminat liceul. Nu s-a schimbat nimic de un sfert de secol, poate şi mai mult”, spune Robert, care povesteşte că ideea registrului electronic i-a venit după ce, în repetate rânduri, de fiecare dată când împrumuta o carte de la biblioteca liceului, uita să semneze în catastif. Cum băiatul se pricepe de minune să creeze programe informatice, propunerea sa a fost primită cu mare entuziasm de către colegii din Consiliul școlar al elevilor, ca să nu mai vorbim de bibliotecara liceului, care a fost mai mult decât încântată. 


■ Electrolibrary - un program complex creat de un elev de-a IX-a

Zis şi făcut, Robert s-a pus pe treabă şi în doar o săptămână, timp în care nu a dormit mai deloc, a creat de la zero programul informatic pentru înregistrarea tuturor cărţilor aflate în inventarul CN „Zinca Golescu”, conform Clasificării Zecimale Universale (CZU), o schemă întrebuințată în biblioteci pentru clasificarea documentelor în funcție de subiectele pe care le tratează. Programul creat de el permite inventarierea cărţilor pe computer, tabletă sau telefon într-o bază de date digitală ce va putea fi accesată online de oriunde, elevii putând astfel să afle chiar şi de acasă dacă volumul pe care doresc să-l împrumute există în biblioteca liceului şi dacă acesta este disponibil. Mai mult, elevii vor putea să rezerve cartea dorită, pe care să o ridice ulterior, atunci când au timp să treacă pe la bibliotecă. Programul este unic în sistemul preuniversitar de învăţământ argeşean şi este cu atât mai remarcabil, cu cât implementarea sa este rezultatul eforturilor unor copii.


 De peste două săptămâni, biblioteca le este a doua casă

Odată programul realizat, Robert împreună cu colegii din Consiliul școlar al elevilor s-au pus pe treabă. De mai bine de două săptămâni, zi de zi, de luni până vineri, stau de dimineaţă până seara în biblioteca şcolii şi iau fiecare carte la mână, pentru a o înregistra în noua bază de date. Cu entuziasmul debordant specific vârstei, preferă să nu ia în seamă „duşmanii” din bătrâna bibliotecă - kilogramele de praf, alergenii şi sporii de ciuperci - şi nici oboseala care pune stăpânire pe ei. De cele mai multe ori, nici nu au timp să iasă din bibliotecă, aşa că îşi comandă mâncare şi iau împreună prânzul, în timp ce mai bagă 2-3 cărţi în registru. Alteori, pur şi simplu, uită să mai mănânce... 

 

 Un proiect unic în învăţământul preuniversitar din Argeş

Din 29 octombrie, de când au introdus prima carte în sistem, s-a ajuns la 9000 de volume înregistrate, din aproape 30.000. O parte din cărţile vechi, depăşite ca conţinut, vor fi casate, numai bine având în vedere că spaţiul bibliotecii abia face faţă fondului de carte existent, la care se adaugă şi miile de manuale. Cu permisiunea conducerii şcolii, care le-a acordat credit total, cei opt tineri petrec cea mai mare parte a zilelor la bibliotecă: „Facem tot posibilul să ajungem cât mai des şi la ore, cu atât mai mult,  cu cât suntem în perioada tezelor. Majoritatea profesorilor ne susţin!” - spune Răzvan, un elev din clasa a XI-a, olimpic naţional la biologie la ultimele două ediţii şi, foarte probabil, şi anul acesta.
„Este un proiect unic în învăţământul preuniversitar din Argeş. O să avem o situaţie clară a fondului de carte şi elevii vor avea acces mult mai uşor la cărţile din dotarea bibliotecii. Ceea ce fac aceşti copii este extraordinar şi fără ajutorul lor probabil că ar mai fi trecut mulţi ani până să avem registrul electronic al cărţilor”, declară bibliotecarul Mariana Pandele. Tinerii şi-au propus şi speră să termine inventarierea cărţilor până în sărbători. Însă proiectul lor nu se opreşte aici! 


 Proiect complex  în beneficiul  tuturor elevilor de la „Zinca”

Electrolibrary este mai mult decât un registru digital. Este un proiect complex gândit în cele mai mici detalii de către cei opt elevi care îl implementează. Şi asta, pentru că presupune înlocuirea întregului mobilier al bibliotecii, care să corespundă schemei de inventariere. În acest sens, Ovidiu Lazăr, elev în clasa a XII-a, a luat legătura cu un arhitect din Bucureşti, Gheorghe Niţu, pe care l-a convins să realizeze fără nicio pretenţie financiară proiectul tehnic al noii biblioteci. Acesta a gândit mobilierul în aşa fel, încât să fie foarte rezistent la greutatea cărţilor şi să poată fi transferat cu uşurinţă şi adaptat la alte spaţii, în condiţiile în care se doreşte ca, pe viitor, biblioteca să fie mutată în actuala sală de sport, existând intenţia de a se construi o nouă sală de sport, modernă, în spatele liceului. De asemenea, proiectul prevede şi realizarea unui spaţiu care să servească drept sală de lectură pentru elevii colegiului care vor să studieze aici în timpul liber, actuala „sală de lectură” nefiind decât o masă lungă, urâtă şi veche, înconjurată de câteva scaune de diferite forme şi culori, adunate de prin şcoală de-a lungul timpului, majoritatea rupte. Din vechea mobilă vor fi însă păstrate piesele de patrimoniu, mobilierul din lemn masiv, pe care tinerii intenţionează să îl recondiţioneze, evident, cu ajutorul unor specialişti.

 

 Copiii au nevoie de ajutorul celor mari!

Pentru toate acestea este însă nevoie de bani, iar cei care doresc să susţină financiar această iniţiativă extraordinară a Consiliului elevilor o pot face prin intermediul Asociaţiei de Părinţi a Colegiului Naţional „Zinca Golescu”, orice sumă fiind bine-venită. Banii sunt necesari atât pentru realizarea noului mobilier, cât şi pentru dotarea bibliotecii cu computere performante, adaptate noilor nevoi şi cerinţe, cu scanere - practic întreaga aparatură care va înlocui hârţogăraia folosită în prezent pentru înregistrarea şi împrumuturile de cărţi. 


Înainte de a părăsi biblioteca, unde i-am găsit într-una dintre dimineţile săptămânii trecute, mi-am mai aruncat o privire în urmă, spre cei opt tineri care se întorseseră deja la cărţile lor şi le-am adresat o ultimă întrebare: de ce? De ce preferaţi să vă petreceţi timpul cu nasul în cărţi vechi şi pline de praf în vreme ce colegii voştri se plimbă cu prietenii, se distrează prin localuri? „Pentru că vrem să lăsăm ceva în urma noastră!” - mi-au răspuns ei. Cu alte cuvinte, mai există speranţă!


 Ei sunt elevii care vor să aducă biblioteca de la „Zinca Golescu” în secolul al XXI-lea

# Robert Seghedi, IX I  - iniţiator de proiect
# Mihai-Călin Firfirică, X F - preşedinte CŞE
# Vlad Matei, XII G - vicepreşedinte CŞE
# Alexandra Tache, X J - vicepreşedinte CŞE
# Răzvan Popa, XI C - secretar CŞE
# Cosmina Buşe, XII H - director Avocatul Elevului
# Ovidiu Lazăr, XII C - redactor-şef CŞE
# Luca Rusu, X B - grafic-designer CŞE